Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors ska utreda bildkonstfältet

Guggenheim i Berlin har lockat 1,8 miljoner besökare på 14 år
Diskussionen om ett Guggenheim i Helsingfors har lett till att staden nu ska göra en utredning om hela bildkonstfältet. Guggenheim i Berlin har lockat 1,8 miljoner besökare på 14 år Bild: Daniel Karmann / EPA guggenheim

Helsingfors stad ska i kölvattnet av diskussionen om ett Guggenheimmuseum göra en ordentlig utredning om Helsingfors som bildkonststad.

Det här framkom på mötet om Guggenheimprojektet som staden höll i går tisdag, dit konstpåverkare från huvudstadsregionen var inbjudna. En av de inbjudna var Tiina Erkintalo som är verksamhetsledare för organisationen för nutidskonst Checkpoint Helsinki.

- Staden berättade att det finns planer på att göra en större utredning om Helsingfors som bildkonststad. Det här är det bästa som kan hända. Det är just det som bildkonstfältet behöver. Jag hoppas att staden faktiskt gör utredningen , säger Erkintalo till Yle Huvudstadsregionen.

"Staden ville lyssna"

I övrigt säger hon att mötet inte bjöd på någonting konkret. Mycket handlade om att konstpåverkarna fick uttala sig om vad som gick fel senast som ett Guggenheimmuseum var aktuellt i Helsingfors.

- Jag kände att staden ärligt ville lyssna på oss och ta fasta på vad vi tycker. Men diskussionen fortsätter säkert då Guggenheim presenterar sina planer i september. Guggenheim verkar anse att Helsingfors är ett bra brand, men jag tycker att de behöver oss mer än vi behöver dem.

Mötet hade sammankallats av biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen och stadsfullmäktiges ordförande Mari Puoskari (Gröna).

Läs också:
Helsingforsfullmäktige: Nej till fortsatta Guggenheimdiskussioner
Staden betalar inte för Guggenheim
"Helsingfors behöver något nytt"
"Guggenheim välkommet om privata betalar"
Guggenheim-förslag läggs fram i september
Helsingfors stad sammankallar till Guggenheim-möte

Läs också