Hoppa till huvudinnehåll

Stenkross från Östnyland till Estland

Silon i Lovisa hamn med fartyg i kajen
Också världsläget påverkar trafiken i Lovisa hamn. Silon i Lovisa hamn med fartyg i kajen Bild: YLE/Stefan Paavola kran. silo

Exporten och importen via Lovisa hamn har sjunkit med 6% i juli i jämförelse med motsvarande tid i fjol.

Hamnkapten Aki Marjasvaara säger dock, att det positiva överväger. Han nämner bland annat sågvarornas export som är stabil samt att man nu inlett skeppning av östnyländsk stenkrossmaterial till Estland - detta efter 4 år av förberedelse och hårt arbete.

Det att statistiken trots allt är negativ är till stora delar koltrafikens fel. Den har nämligen inte ännu kommit igång. Hamnkapten Marjasvaara säger att det är oklart när den trafiken börjar.

Trots att hamnen i Lovisa är en relativt liten hamn påverkar också världshändelserna vad som skeppas vart och i vilken omfattning. Det politiska läget i Egypten påverkar till exempel just nu trafiken i de europeiska hamnarna. Resultatet för hamnen i Lovisa kan mycket väl bli negativ för hela året på grund av detta, menar Marjasvaara.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland