Hoppa till huvudinnehåll

Universums innehållsförteckning, del 10: Neon

Hongkong
Neonbelysning i Shanghai. Hongkong Bild: Edita Kuvapalvelu/ Timo J Malmi. neonlampa

Ädelgasen som får reklambelysningen att locka kunder med sitt kulörta sken. Men allt är inte neon som lyser i Las Vegas.

Neon hör alltså till ädelgaserna, med atomnummer 10. Förkortas Ne. Och jo, neon är ju det som får de färggranna neonskyltarna att lysa – fast bara de som är orangeröda. För att få rör med andra färger så måste man ta till andra gaser, till exempel argon som ger ett blått sken. Den första reklamskylten med neonljus sattes upp 1923 i Los Angeles, det var en bilhandlare som gjorde reklam för sina Packardbilar med de lysande röda rören. Och plötsligt ville alla ha neonskyltar. Och på den vägen är vi.

Ett neonlysrör kommer till som så att man fyller ett glasrör med neongas till ett tryck av sex millibar och så sätter man fast elektroder i ändorna. Sedan är det bara att koppla på strömmen, upp till 4000 volt, och voilà!

Vanligt i universum, sällsynt på jorden

Neon upptäcktes 1898 av den brittiske kemisten sir William Ramsay, som senare fick Nobelpriset i kemi för sin upptäckt av neon och flera andra äldelgaser. För att hitta på ett namn åt neon bad han sin trettonåriga son om hjälp, och sonen föreslog det latinska namnet novium, för den är ju ny. Ramsay gillade det här men valde grekiskans neos som grund, det betyder ju också ny. Det passade bättre ihop med argon och krypton vars namn redan var bestämda.

Neon är ett mycket vanligt grundämne i universum, det är de facto det femte allmännaste grundämnet efter väte, helium, syre och kol. Men eftersom det inte bildar föreningar med några andra grundämnen så har största delen av allt neon på jorden under årmiljardernas lopp läckt ut i rymden. Neonets andel av atmosfären är 28 partiklar på miljonen.

Neon utvinns ur flytande luft genom såkallad fraktionerad destillation. 100 gram neon kostar ungefär 25 euro. Neon har vissa tillämpningar som kylmedel t ex, men huvudsakligen är det i reklamskyltar och annan prydnadsbelysning som neon används. Annars är det inte värst nyttigt, om vi säger så.

Nästa vecka i Kvanthopps serie om våra grundämnen: natrium.

Läs också

Vetenskap

Nyligen publicerat - Vetenskap