Hoppa till huvudinnehåll

Bostadssparkonton populära igen

En person bläddrar i bostadspapper
BSP-systemet uppmuntrar till regelbundet sparande och underlättar köpet av en första bostad. En person bläddrar i bostadspapper Bild: Yle låneränta

Allt fler unga sparar inför sin första bostad på ett såkallat BSP-konto, eller bostadssparkonto. Räntan är skattefri och kan till och med vara så hög som fem procent per år.

På BSP-kontot får spararen en årlig ränta på mellan 3 och 5 procent under en period på maximalt fem år. Det är den här attraktiva och säkra räntan som enligt Statskontoret har lockat många unga att öppna bostadssparkonton på sistone – ungefär 2000 nya sådana här skapats varje månad under den senaste tiden.

Esbobon Alexander Jolkkonen är en av dem som sparar aktivt.

- Nästan alltid då jag får lön sätter jag in minst några hundra euro på bostadssparkontot. Ibland tusen euro. Ganska rejält alltså. Man vill ju ha en bostad.

Attraktiv ränta

På BSP-kontot får man lägga undan mellan 150 euro och 3000 euro per kvartal. Spararen får en årlig ränta på 3-5 procent under en period på maximalt fem år. Det är den här attraktiva och säkra räntan som enligt Statskontoret har lockat många unga att öppna bostadssparkonton på sistone. Ungefär 2000 nya sådana här skapats varje månad under den senaste tiden (se tabellen nedan för exakta siffror).

- Jag tycker det är helt bra. Ungdomar får spara sina pengar och så lägger man undan till en bostad. Alltid vill man ju flytta hemifrån då man blir äldre, tillägger han.

"Diskriminerande åldersgränser"

Jolkkonen är 22 år och öppnade kontot direkt när han blev myndig. Egentligen skulle han ha velat öppna ett ännu tidigare men lagen tillåter det inte. För att få öppna ett BSP-konto måste man nämligen vara mellan 18 och 30 år.

På Finansbranschens centralförbund anser vice vd:n Esko Kivisaari att de här åldersgränserna är diskrimerande – de måste slopas, säger han och tillägger att det skulle göra det lättare för alla finländare att köpa sig en första bostad.

- Ja det är frågan om det att under BSP-modellen behöver man bara spara ihop 10 procent av bostadens pris. Det är lättare än med de andra modellerna.

Bankerna gillar regelbundet sparande

Men varför är bankerna intresserade av att ge en så hög ränta till de som bostadssparar? Kivisaari säger att det hjälper dem att sålla ut de goda lånekunderna från de sämre. BSP-sparandet siktar ju i slutändan på ett bostadslån.

- Man måste spara under minst åtta kvartal, det blir minst två år, men det kan förstås vara längre också. Man ser då om en person har förmåga att spara regelbundet.

För tillfället finns det mer än 16 000 aktiva BSP-lån i Finland. Så småningom har också Alexander Jolkkonen ett sådant – han siktar på att köpa sig en etta eller tvåa.

- Jag har tänkt lite skaffa en bostad nu mot hösten. Vi har kollat med bankerna men jag tycker att räntan är ganska hög för tillfället så vi får se om köpet blir av i år eller nästa år.

Trenden fortsätter

Och på Statskontoret tror Sakari Lehtiö, chef för utlåningsenheten, att BSP-systemet kommer att fortsätta att öka i popularitet.

- För några år sedan när räntorna allmänt var högre trodde vi faktiskt att BSP-konton inte skulle behövas i framtiden, men nu måste vi säga att tiden nog länge kommer att vara sådan att BSP-systemet är ganska bra; för både kunder och banker.

Antalet konton har ökat till över 15000.
Antalet konton har ökat till över 15000.

Per månad kommer det till kring 2000 nya BSP-konton.
Per månad kommer det till kring 2000 nya BSP-konton.

Över en miljard euro är sparat på BSP-konton.
Över en miljard euro är sparat på BSP-konton.