Hoppa till huvudinnehåll

Bukklubben ledde till ett hälsosammare liv

Elisabeth Wiklund och Lisbeth Bäck.
Elisabeth Wiklund och Lisbeth Bäck. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund elisabeth wiklund

I veckan avslutades Folkhälsans och Korsholms kommuns pilotprojekt Bukklubben. I 20 veckor har ett 20-tal personer över 40 år fått stöd med kost och motion för att skapa ett hälsosammare liv.

Lisbeth Bäck var en av deltagarna. Hur har det gått?

- Det har gått bra och jag har nått mina målsättningar delvis. Allt som jag har lyckats med är hemåt.

Är du nöjd med resultaten?

Ja, jag är nöjd. Jag har ändrat mina matvanor och lyckats få bort en stor del av den sockermängd jag tidigare åt. Dessutom har jag motionerat mer och lärt mig mer om vad som påverkar kroppen och på vilket vis. Jag har inte gått ner desto mer i vikt, men det var inte heller mitt främsta mål.

Bukklubben kommer att få en fortsättning, men Bäck fortsätter inte i den. Däremot säger hon att livsförändringarna hon har gjort under klubbtiden kommer hon att fortsätta med.

- Jag är inte alls färdig efter de här 20 veckorna. Jag ska nu jobba på att få mer regelbundenhet i mina vanor. Till exempel var det svårt att hålla dem under semestern, säger Bäck.

Skador tvingade fram avhopp

Elisabeth Wiklund jobbar som idrottsinstruktör på Korsholms kommun. Hon har introducerat olika motionsformer för klubbdeltagarna.

- Det har överlag gått bra för deltagarna. Några tog i lite för hårt i början så att de skadade sig och var tvungna att hoppa av, säger Wiklund.

Har du själv lärt dig något nytt genom projektet?

- Ja, även om jag inte har varit med i gruppen har också jag haft en stegmätare i fickan och den har sporrat mig otroligt mycket. Jag måste helt enkelt få de där 10 000 stegen per dag. Om det står bara 8 000 på den måste jag gå ut och gå trots att det regnar, säger Wiklund.

Bukklubben fortsätter med en ny omgång i höst. Den som vill delta kan anmäla sig till fritidsavdelningen på Korsholms kommun före 2 september.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten