Hoppa till huvudinnehåll

Airams glödlampor skapas till toner av modern jazzmusik

Fredrik Hackmans film Ljuset om om hur glödlampor på Airam produceras. Med suggestiv och spännande jazz av Henrik Otto Donner.

På 1960-talet automatiserades många produktionsskeden på Airams fabrik, som hade grundats 1925 (med namn Suomen Sähkölampputehdas).

I Fredrik Hackmans film Ljuset presenteras Airams lampptillverkning.

Från gatubelysning och neonskyltar färdas vi in i fabriken och får vi följa med fabriksprocessen från det brännande, rinnande glaset till precisionsarbetet med att sätta tråden på plats.

Den läckra, visuellt tilltalande och abstrakta filmen har ingen berättarröst. Den ackompanjeras av ett ljudspår som utgörs av fabriksljud och av Otto Donners suggestiva jazzmusik.

Otto Donner berättar att musiken var ett av de första filmjobben han hade. Otto Donner ville skapa abstrakt och modern jazzmusik.

Paavo Pietilä på dagens Airam (2006) känner nostalgi inför alla skeden som tillverkning av glödlampor. Men förutom att ännu flera skeden blivit automatiserade görs nog glödlampor ganska lika.

Airam var en stor fabrik 1965. Förutom glödlampor och lysrör tillverkades hårdmetall, bergsborrar och termosflaskor.

Airam övergick till LED-lampor 2011 och den lilla farbriken i Skomakarböle, Helsingfors läggs ner 2017.

Finland genom historien

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Musik och underhållning

 • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

  Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

  Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred också för husdjuren. Många trotsade kylan och besökte Mikaelskyrkan.

 • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

  Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

  Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Julkalender med Bärtil (2006)

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra väntar på snön och på julen. Och är det tomtar som tassar i stugan?

 • Tomteskolan (1997)

  I Tomteskolan är det nästan panik. Vart försvinner tomtarna?

  I Tomteskolan är det nästan panik. Hur skall nissarna hinna bli utbildade tomtar? Vart försvinner tomtarna? Vem sätter ut trollringar? Och varför är magister Fabian så konstig?

Nyligen publicerat - Arkivet