Hoppa till huvudinnehåll

Airams glödlampor skapas till toner av modern jazzmusik

Fredrik Hackmans film Ljuset om om hur glödlampor på Airam produceras. Med suggestiv och spännande jazz av Henrik Otto Donner.

På 1960-talet automatiserades många produktionsskeden på Airams fabrik, som hade grundats 1925 (med namn Suomen Sähkölampputehdas).

I Fredrik Hackmans film Ljuset presenteras Airams lampptillverkning.

Från gatubelysning och neonskyltar färdas vi in i fabriken och får vi följa med fabriksprocessen från det brännande, rinnande glaset till precisionsarbetet med att sätta tråden på plats.

Den läckra, visuellt tilltalande och abstrakta filmen har ingen berättarröst. Den ackompanjeras av ett ljudspår som utgörs av fabriksljud och av Otto Donners suggestiva jazzmusik.

Otto Donner berättar att musiken var ett av de första filmjobben han hade. Otto Donner ville skapa abstrakt och modern jazzmusik.

Paavo Pietilä på dagens Airam (2006) känner nostalgi inför alla skeden som tillverkning av glödlampor. Men förutom att ännu flera skeden blivit automatiserade görs nog glödlampor ganska lika.

Airam var en stor fabrik 1965. Förutom glödlampor och lysrör tillverkades hårdmetall, bergsborrar och termosflaskor.

Airam övergick till LED-lampor 2011 och den lilla farbriken i Skomakarböle, Helsingfors läggs ner 2017.

Finland genom historien

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet