Hoppa till huvudinnehåll

Frisbee

Johnny Ahlfors kastar en frisbee
Johnny Ahlfors kastar en frisbee Bild: Tobias Roos discgolf,Ekenäs

Ett bageri i Bridgeport, Connecticut tillverkade i början av 1900-talet pajer som såldes i metallformar av tenn. Bageriet hade sitt namn Frisbie Pie Company tryckt på formarna, så att hemmafruar, om de började använda formarna, skulle inse att det var mycket lättare att köpa färdiga pajer, och förstås då från Frisbies. Pajerna såldes över ett stort område i nordöstra USA, också till Yale University. Enligt historien började studerande där kasta de tomma pajformarna till varandra, och den som fångade pajformen ropade ”Frisbie”.

Walter Frederick Morrison tillverkade 1948 det första flygande tefatet i plast, vilket fungerade mycket bättre än de tidigare gjorda i metall eller trä. Men det var först då leksaksföretaget Wham-O 1957 började tillverka tefaten som intresset spreds i hela USA. När företagschefen Richard Knerr reste runt i USA och presenterade leksaken ”Pluto Platter” fick han höra historien om pajfabriken och om hur universitetsstuderandena hade kastat Frisbie. Wham-O döpte om leksaken till frisbee och började marknadsföra den som en ny sport. Snart såldes frisbeear över hela världen.

Just vid samma tid, år 1958, stängde bageriet Frisbie Pie Company sina dörrar för sista gången och företaget lades ner.

Källor:
Bellis, Mary The First Flight of the Frisbee (hämtat 16.4.2013).
World Flying Disc Federation History of the Frisbee (hämtat 16.4.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö