Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö blickar framåt trots många bakslag

Metsä Woods förädlingsenhet i Kaskö.
Metsä Woods förädlingsenhet i Kaskö. Bild: metsä wood metsä wood,skogsindustri

I Kaskö ser man med tillförsikt på framtiden trots att flera företag och fabriker under loppet av några år har lämnat staden.

Att skogsförädlingsbolaget Metsä Wood kan komma att avsluta sin verksamhet i Kaskö på grund av dålig lönsamhet, är naturligtvis tråkigt, säger stadsdirektör Marlene Svens.

Marknadsföringschefen för hamnen, Patrik Hellman, ser även han det tråkiga i situationen då omkring tio Kasköbor kan komma att förlora jobbet. Såväl Svens som Hellman har ändå stor tro på framtiden. Nu hoppas man att Vapo etablerar sig i Kaskö med en biodieselfabrik som kan ge över hundra jobb.

Dessutom går det bra för hamnen just nu.
- Kaskö hamn är en av de hamnar som går på vinst just nu, säger Hellman.

Patrik Hellman är projektchef med uppgift att marknadsföra hamnen och trafikförbindelserna, med målet att öka trafiken, och lobba för en grundförbättring och ökad användning av järnvägen.

Beslutsfattare får se promotionsfilm

Snart får beslutsfattarna i riksdagen och lokala politiker ta del av en promotionsfilm om järnvägen från Kaskö till Seinäjoki, och betydelsen av den samma.
- Man kan inte nog framhålla betydelsen av järnvägen, anser Hellman.

När det gäller hamnen försöker han hitta alternativa produkter som kunde gå ut eller komma in.

- Nya produkter kunde vara vindkraftskomponenter. Dessutom ser det ut som om containertrafiken kan öka. Flera företag i trakten och längre in i landet är intresserade av att flytta containertrafik till Kaskö, som finns på ett bra läge jämfört med många andra hamnar i Finland, säger Hellman.

Läs också