Hoppa till huvudinnehåll

Rantala: "Högskolorna borde rekrytera tillsammans"

Marcus Rantala
SFP-politikern Marcus Rantala leder högskolesamarbetet Helsingforsalliansen. Marcus Rantala Bild: ©Rami Salle2010 rantala

Marcus Rantala, som är ny ordförande för Helsingforsalliansen, vill gå in för en charmoffensiv och stärka varumärket för studier på svenska i huvudstadsregionen. Ett sätt att göra det här är gemensam rekrytering.

- Vi borde förstärka varumärket "Det svenska i Helsingforsregionen". Det gäller att visa att här kan man också leva och studera på svenska. Vi borde också satsa på studeranderekrytering på finskt håll i huvudstadsregionen, där det finns en stor potential för våra utbildningslinjer. Och dessutom ska vi satsa på att rekrytera ålänningar att välja Helsingfors istället för Sverige, säger Rantala i en intervju för Morgonöppet.

Helsingforsalliansen är en samordningsorganisation för svenskspråkigt högskolesamarbete i huvudstadsregionen. Till alliansen hör Helsingfors universitet, Svenska social- och kommunalhögskolan, Hanken, Arcada och Aalto-universitetet.

"Konkurrensen utifrån är värre"

Rantala säger att för att nå ut till abiturienterna som funderar över var de ska börja studera gäller det för skolorna att vara aktiva.

- Vi borde besöka Ålands lyceum och inleda en charmoffensiv där. Sedan kunde man också använda olika åländska ambassadörer som bor i huvudstadsregionen. Vi ska också bjuda in abiturienter till högskolorna och det bästa vore att högskolorna gör det tillsammans, säger Rantala.

Han anser att det inte finns någon egentlig konkurrenssituation mellan de olika svenskspårkiga högskolorna som förhindrar dylikt samarbete.

- Det är fråga om en win-win-situation. Till viss del kan man säga att högskolorna konkurrerar, men konkurrensen utifrån och speciellt från utlandet är större. Nu gäller det att använda sig av det kunnande som finns.

Rantala är statssekreterare på Försvarsministeriet och stadsfullmäktige- och styrelseledamot i Helsingfors för SFP. Han har suttit med i Helsingforsalliansens styrelse sedan 2012. Han efterträder Per-Edvin Persson på ordförandeposten.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen