Hoppa till huvudinnehåll

Sked i trosorna räddar från äktenskap

En Boeing 747 lyfter från Londonflygplatsen Heathrow i september 2014.
"Semesterflyget" till utlandet kan föra en flicka till ett tvångsäktenskap. En Boeing 747 lyfter från Londonflygplatsen Heathrow i september 2014. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA London-Heathrow flygplats,flygtrafik,resenärer,flygfält,London,England,Storbritannien

En medborgaraktivistgrupp i Storbritannien har hittat på ett sätt att rädda brittiska unga flickor som mot sin vilja förs till utlandet för att bli bortgifta.

Tricket är att flickan sätter en sked i trosorna. Det ger larm i säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Eftersom metallföremålet finns nära underlivet tas flickan till ett enskilt rum för närmare kontroll.

Då kommer hon bort från sina övervakande föräldrar en stund och kan berätta vad som håller på att hända. Flickan kan sedan eskorteras ut från flygplatsen utan att föräldrarna ser det och få hjälp om hon så vill.

Det är den brittiska aktivistgruppen Karma Nirvana som arbetar mot tvångsäktenskap och hedersrelaterat våld som sprider tipset om skeden.

Organisationen fick under år 2013 samtal av nästan 6 000 brittiska tonårsflickor som befarar att deras föräldrar tänker gifta bort dem i länder som Pakistan, Bangladesh och Indien. Resorna med destination arrangerat äktenskap kamoufleras ofta som semesterresa eller besök hos släktingar.

De flesta samtalen kommer enligt en Karma Nirvana-talesman i samband med skolornas sommarlov, då det är enklare att föra bort en elev eftersom lärare och andra elever inte märker att någon saknas.

Karma Nirvana arbetar i samarbete med de stora flygplatserna som Heathrow, Liverpool och Glasgow för att försöka känna igen situationer då en familj håller på att föra iväg en flicka mot hennes vilja.

Det brittiska utrikesministeriet har en specialenhet som arbetar med tvångsäktenskap i utlandet. Enheten hade under 2012 1 500 fall, men tjänstemän befarar att det bara är toppen på isberget.

Storbritanniens regering varnade förra veckan för att antalet försök att föra ut flickor till tvångsäktenskap i utlandet stiger "chockerande högt" under skollovet och uppmanade lärare, läkare och flygplatspersonal att vara på sin vakt.