Hoppa till huvudinnehåll

Tandjouren i Åbo till T-sjukhuset

ÅUCS, T-sjukhuset
ÅUCS, T-sjukhuset Bild: Yle/ Nora Engström t-sjukhuset,Åbo

Regionala tandläkarjouren inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt flyttar till T-sjukhuset.

Sjukvårdsdistriktets tandläkarjour är fr.o.m. 17 augusti belägen vid T-sjukhusets samjour, Keramikfabriksgatan 1 i Åbo. Jouren flyttar dit från Lemminkäinengatan.

Tandläkarjouren är öppen lördagar, söndagar och vardagshelger. Övriga tider sköts jourverksamheten av de lokala hälsovårdscentralerna.

Till tandläkarjouren behövs en tidsbeställning samma dag per telefon kl. 9.00-10.30 (tfn 02 313 1564). Vid akuta besvär utanför tjänstetid kan man ringa den centraliserade telefonrådgivningen på jouren i T-sjukhuset, tfn 02 313 8800.

Sjukvårdsdistriktets regionala tandläkarjour är till för akuta och brådskande fall. Vårdkriterierna är bl.a. hård smärta i tänderna och munnen, akuta svullnader och inflammationer samt olycksfall och skador på tänderna, munnens slemhinnor och käkarna.
Även allmänna symtom, t.ex. feber, i samband med tand- och munsjukdomar och komplikationer efter tandåtgärder, t.ex. blödningar, är klara orsaker för att söka sig till jourmottagningen.

De patienter som inte uppfyller kriterierna för akut jourtandvård blir hänvisade till vård annanstans. T.ex. en sprucken tand eller plomb är ingen orsak till jourtandvård.

Läs också