Hoppa till huvudinnehåll

Är alla kreativa?

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

Då vi talar om kreativitet tänker vi oftast på en konstform, något som vi skapar genom dans, målning eller i skrivandet. Kreativitet innebär att inte binda sig själv till ett visst sätt att agera enligt redan skapade handlingsformer, utan hitta nya lösningar och vägar till hur uttrycka sig själv. Kreativitet definieras också som en metod för problemlösning, ett sätt för människan att tänka i nya banor och hitta lösningar mellan samband som inte är så självklara. Att uttrycka sig via konst, musik, dans eller någon annan kreationsform, uppfattas som livnäring för den mänskliga själen.

Är alla kreativa? Det finns inget entydigt svar på varifrån kreativitet härstammar eller vem som är kreativ. Om vi per definition säger att kreativitet innebär förmågan att lösa problem är vi alla kreativa, men då vi granskar kreativitet från en större helhet som innefattar bland annat förverkligande, skapande av något nytt, att använda fantasi för att forma något nytt osv. tillhör en mindre grupp till denna rena uppfattning av kreativa individer. Men saken är kanske inte helt så?

Vissa påstår att kreativitet sägs vara en biologisk egenskap, härstammat från personligheten som vissa människor innehar. Andra påstår att saken ändå är mer komplex än så, eftersom mycket av den omgivning vi växer upp i och socialiseras till påverkar vår förmåga till kreativt skapande. De personliga upplevelser och erfarenheter vi skapar med andra förstärker vår förmåga och vårt begär till att vara kreativa. Kreativitet är således ett väldigt komplext område, eftersom så många faktorer spelar in.

Om individen tvingas växa upp i en miljö som präglas av alltför starka regler, där föräldrarna dikterar vad man får och vad man inte får göra eller om individen befinner sig i en omgivning med starkt auktoritärt ledarskap, hämmas hennes förmåga till att vara kreativ. Hon faller inför något som kallas "inlärd hjälplöshet" som är en slags oförmåga och rädsla till att våga uttrycka sig själv på nya och kreativa sätt till skillnad från de inlärda, trygga, utifrån dikterade sätt att handla. I Finland är situationen ändå positiv, här främjas kreativt skapande och kreativa lösningar.

Kreativitet kan även ha en terapeutisk effekt och används därför ofta inom olika former av övningar. Via kreativitet kan det vara lättare att strukturera och omforma svårtolkade tankar om oss själva eller tacklas med outhärdliga tankar. Kreationen är oftast något som ligger i vårt undermedvetna och får utlopp via sätt som inte alltid kan göras med uttalade ord. Här kan kreativa inslag som konst, dans eller någon annan form av kreation komma in som ett uttömmande och befriande inslag för våra inre verklighetsföreställningar.

Kreativitet kräver alltså frihet, utrymme för en obegränsad inre värld samt tid. Utan tid för kreativt skapande kommer inte skapande att finnas till. Det mest fundamentala är att ta plats för en tankeprocess, där individen har tid att reflektera kring det som hon skapar. Då kan vi uppnå något inom oss själva som vi kan kalla en a-ha upplevelse och förstå, men utan tid kommer denna självinsikt aldrig att dyka upp inombords. Alltså släpp loss, låt dina tankar sväva fria och skapa.

Katarina Rehnström

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.