Hoppa till huvudinnehåll

Egentligen finlandssvensk

Bild: Tom Hakala / Sony Music jannika bergroth

Årets nya stora finländska artist är egentligen finlandssvensk. Jannika Bergroth är 28 år gammal, hemma från Karleby och älskad av det finska folket.

I början av augusti firade Jannika B över 1 miljoner Youtubeklick på singeln Seuraavaan elämään. Jannika är en gör det själv-artist. År 2011 grundade hon sitt eget skivbolag ONA, startade en blogg och i slutet av samma år kom första singeln Onnenpäivä ut.

- Svenskfinlands mest kända bloggare Malenami är en av mina stora förebilder. Eftersom vi båda är Kokkolabor fick jag inspiration av henne och grundade min egen blogg. Och det var ju där fansen och skivbolagscheferna hittade mig.

Med 1 miljoner Youtube-klick är Jannikas ansikte väl känt bland det finska folket. Men allt har gått så snabbt, och att vara kändis är ovant, så Jannika berättar att hon gömmer sig bakom butikshyllan då hon stöter på fans.Hör en långintervju med Jannika B i Frida Lindholms Hon som inte rodnar-podcast fredagen den 23.8.