Hoppa till huvudinnehåll

Konsekvenserna av en självbiografi

Knausgård
Knausgård Bild: Sven-Åke Visén / SVT 6261 0285 000

Hur mår man efter att ha tillbringat tre intensiva år med att skriva 3 500 sidor om sitt eget liv? Karl Ove Knausgårds självbiografiska mastodontprojekt Min kamp har blivit kritikerhyllat och omdebatterat runt om i Skandinavien. Lena Jordebo har följt författaren som ville skriva sant och uppriktigt och nu måste bearbeta konsekvenserna hemma i skrivstugan på Österlen, samtidigt som böckerna gör internationell succé.

Karl Ove Knausgårds självbiografiska romansvit Min kamp är en riktig tegelsten på 3500 sidor i sex fristående band. Den första delen som kom 2009 skapade en enorm debatt och den sjätte och sista delen som kom 2011 handlar i stora stycken om den debatten. Hur känns det att bli centralgestalt i en hetsig debatt där man dessutom har dragit in sina allra närmaste? SVT:s Lena Jordebo har följt Knausgård efter arbetet med romansviten och i programmet ger han sin bild av livet efter succén.

- Min kamp har varit en av mina största läsupplevelser. Med den här filmen ville jag fånga författaren när allt var över: vardagslivet, de internationella framgångarna och längtan efter att skriva igen, säger Lena Jordebo. Lena Jordebo träffade honom under året efter att han skrivit klart, utmattad och deprimerad.

Vi får följa med i vardagslivet på Österlen och på lansering utomlands, till Barcelona och New York. Men också på semester hem till mamma i Norge och till barndomshemmet som han skriver om i böckerna - och hans möten med några av de människor som figurerar i Min kamp.

Dok: Knausgård
Yle Fem tisdag 20.8.2013 kl. 20.00
30 dagar på Yle Arenan efter sändning.