Hoppa till huvudinnehåll

Arhinmäki ville visa solidaritet

Bild: Yle arhinmäki

Kultur och idrottsminister Paavo Arhinmäki (VF) tror inte att det har någon betydelse för relationerna mellan Finland och Ryssland att han viftade med en regnbågsflagga under VM i Moskva. Han vill inte heller fråga någon kommitté om lov för vad han får göra.

Till exempel de grönas ordförande Ville Niinistö menar att Arhinmäki borde ha informerat de ryska värdarna och våra utrikespolitiska beslutsfattare om att han så tydligt tänker visa sin åsikt.

Hur svarar Arhinmäki på kritiken?

- Det var under veckan ganska mycket diskussion om den så kallade homopropagandalagen och också höjdhopparen Emma Green Tregaro som protesterade (uppträdde med regnbågsfärgade naglar under VM i Moskva. red. anm.) så jag tänkte att jag borde visa solidaritet och mänskliga rättigheterna är sådana som alltid behöver tas upp om det finns problem.

Vad säger du till kritikerna som säger att du borde ha diskuterat det här med utrikespolitiska ledningen eller de ryska värdarna?

- Jag diskuterade med ryska kultur- sport och ungdomsministern och berättade om kritiken, men att jag alltid behöver kolla med någon kommitté vad jag gör den kritiken förstår jag inte.

Vilken nytta tror du att det har att du lyfte upp flaggan där?

Jag tror att det är två saker mest. En sak är att det är väldigt viktigt att visa att man fokuserar på vad som händer i Ryssland eller alla andra länder som har svårigheter med mänskliga rättigheterna. Den andra saken är att det är väldigt viktigt att visa solidaritet med dem som har svårigheter.

Vilka följder tror du att det här kan ha för relationerna till Ryssland?

Vi är grannländer som har bra relationer så det påverkar inte, tror jag.

Läs också Arhinmäkis homoprotest väcker debatt

Läs också