Hoppa till huvudinnehåll

Hurudan lax får man egentligen äta?

Lax.
Många unga tjejer upplever att kostrekommendationerna förvirrar. Lax. Bild: YLE / Jyrki Lyytikkä lax,östersjölax

- Jag äter helst sik, gärna sådan vi fångat nära sommarstugan, säger en av de tjejer Yle Nyheter talade med apropå det norska beskedet om att skärpa kostrekommendationerna för kvinnor i fertil ålder eller gravida, max två mål odlad lax i veckan.

Bild: Ayako restaurang

- Jag borde kanske tänka mer på vilken fisk jag äter, säger en annan tjej. Det finns ändå så mycket kostförbud nuförtiden att det är svårt att hålla koll på dem alla, fortsätter hon.

Det finns också tjejer som äter betydligt mindre fisk än vad som rekommenderas, dels av ekonomiska skäl. Det är dyrt att äta fisk om man är ung studerande, säger den tredje tjejen vi intervjuade. Jag äter gärna fisk - men då blir det hemma hos mina föräldrar och då är det de som väljer fisken på matbordet.

Gifter alstras i kroppen

Begränsningarna gällande fisk är något rådgivningarna berättar om för gravida kvinnor, eftersom dioxiner i till exempel feta laxfiskar från Östersjön anrikas i kroppen och kan påverka fostrets utveckling. De råden finns listade på Livsmedelssäkerhetsverket Eviras sidor.

- Bara man äter fisk av varierande sort och turvis från havet och insjöarna kan man dra nytta av de hälsoeffekter fisken ger, anser Evira. Hälsoaspekterna överväger, till exempel de hälsosamma fettsyrorna, säger överinspektör Marika Jestoi vid Evira till Yle Nyheter.

Marika Jestoi kommenterar kostrekommendationerna gällande odlad lax.
Fortsätt med fisk två gånger i veckan, säger överinspektör Marika Jestoi vid Evira. Marika Jestoi kommenterar kostrekommendationerna gällande odlad lax. Bild: Yle/Anna Savonius livsmedelssäkerhetsverket evira

- Norrmännen äter förhållandevis mycket fisk jämfört med andra nordiska länder, därför är myndigheterna särskilt noggranna med kostrekommendationerna, förklarar Jestoi vidare. Dessutom är den odlade laxen en miljon- om inte en miljardbusiness i Norge och därför har norrmännen god koll på den, säger hon.

Finns det då enligt henne orsak att fundera över kostbegränsningar i Finland, gällande den odlade fisken här hemma?

- Nej, vi har noggrann kontroll på fiskfodret och främmande ämnen och hela kedjan, det finns ingen orsak att ändra kostrekommendationerna hos oss, säger Jestoi. Fisk två gånger i veckan men av varierande slag, det gäller fortsättningsvis.

Åsikterna går i sär

Åsikterna kring fisk går ändå i sär i Norden. På frågan vilka rekommendationer man ska lita på, Sveriges eller Norges, svarar Annika Hanberg, professor i toxikologi vid Karolinska institutet att att frågan är svår.

- Det är en väldigt svår fråga, säger hon till dn.se Det är också svårt att säkert fastställa hur mycket miljögifter vi tål utan att ta skada, säger hon.

Hanberg betonar också hälsoaspekterna, fet fisk är bra för fostrets utveckling, säger hon i dn.se.

Läs också:

Norge skärper rekommendationer för odlad lax

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes