Hoppa till huvudinnehåll

Norge skärper rekommendationer för odlad lax

Sallad med varmrökt lax
De norska myndigheterna skärper rekommendationerna ytterligare. Sallad med varmrökt lax Bild: YLE/Min Morgon rucola

Norska livsmedelsverket skärper rekommendationerna gällande odlad lax, skriver svenska medier. Gravida kvinnor eller kvinnor i fertil ålder ska inte äta odlad norsk lax mer än två gånger i veckan. Hittills har de strängare norska begränsningarna inte påverkat rekommendationerna för den odlade laxen i Sverige eller Finland.

Gravida ska inte äta odlad lax mer än två gånger i veckan - i Norge. Bild: Filemon von Numers halsbränna

Det är Dagens Nyheter som skriver om de nya norska rekommendationerna, som trädde i kraft i juni i år. Den senaste tidens ökade konsumtion av lax innebär en ökande hälsorisk, eftersom PCB och dioxiner lagras i kroppen.

Det betyder att gravida och kvinnor i fertil ålder är särskilt utsatta eftersom gifterna lagras i kroppen och kan påverka fostrets utveckling. Därför skärper Norge sina rekommendationer.

Nu ska kvinnor i fertil ålder äta mindre odlad lax. Bild: Yle/Joni Kyheröinen norsk lax

De svenska livsmedelssäkerhetsmyndigheterna ser ingen orsak att ända på sina rekommendationer gällande odlad lax. I Norge äter man mer lax än i Sverige, motiverar man vid det svenska Livsmedelsverket.

Det här upprör Naturskyddsföreningen i Sverige. Verksamhetsledare Mikael Karlsson säger till Dagens Nyheter att de svenska myndigheterna "blåser bort sitt ansvar".

Strängare finska rekommendationer

Fiskdisk
Norge begränsar intaget av odlad lax Fiskdisk Bild: Yle/Evert Rönnqvist spotlight

Det finländska livsmedelssäkerhetsverket Evira skriver på sina sidor att rekommendationen för Östersjölax är 1-2 gånger i månaden. Det här gäller barn, unga och personer i fertil ålder.

Intaget av stor strömming, över 17 cm, begränsas också. De som äter mycket fisk ska se upp med konsumtionen av stor abborre, gös och lake, uppmanar Evira. Gravida kvinnor borde inte alls äta gädda eftersom kvicksilver ackumuleras i gädda.

På sina sidor skriver Evira också att finländarna ändå uppmanas äta fisk minst två gånger i veckan - men på ett varierande sätt.

Länktips:

Hurudan lax får man egentligen äta?
Evira: Om främmande ämnen i våra fiskar till sjöss och havs
Evira: EU-fiskarna, del 2, de nyaste forskningsrönen

Läs också