Hoppa till huvudinnehåll

"Skydda barnen från homosexuella"

Milonov är en av personerna bakom lagen mot "homopropaganda".
Milonov är en av personerna bakom lagen mot "homopropaganda". Bild: Yle/TV-Nytt vitaly milonov

- De är sjuka människor och vi vill inte att barnen ska se dem på gatorna, säger Vitaly Milonov, en av S:t Petersburgs ledande politiker.

Milonov var med om att driva igenom lagen mot homosexuell propaganda, som väckt kritik världen över.

- Vi vill skydda barnen från aggressiv sexuell information. Vuxna får göra vad de vill i Ryssland. För mig spelar det ingen roll om du lever med en man, kvinna, en häst eller en varg. Det enda vi säger är att blanda inte in barn i de här svåra sexuella frågorna.

Vitaly Milonov är invald i S:t Petersburgs parlament och tillhör Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland.

S:t Petersburg var en av de första regionerna som införde lagen mot "homopropaganda" för snart två år sen. I juni stiftade ryska duman en motsvarande lag som gäller hela Ryssland.

- Vi måste respektera traditionella värden - familjen, kyrkan, fosterlandet. I skandinaviska länder har förvirrade värderingar slagit rot på grund av socialdemokraterna. Det är farligt, konstaterar Milonov.

Lagen förbjuder spridning av information om homosexualitet till barn. Den är vagt formulerad och förhindrar därför i princip allt slags homosexuellt umgänge på allmän plats. Inte heller i skolor eller på webben får man behandla ämnet i positiva ordalag.

- Traditionen i Ryssland är sådan att man inte ska tala om sex i skolorna, säger Milonov.

"Atmosfären är skrämmande"

Vid en av stadens gay-organisationer, Coming Out, är man mycket bekymrad för situationen. Efter att propagandalagen började gälla hela Ryssland i juni har atmosfären blivit skrämmande.

Polina jobbar vid en av S:t Petersburgs gay-organisationer
Enligt Polina är atmosfären skrämmande Polina jobbar vid en av S:t Petersburgs gay-organisationer Bild: Yle/TV-Nytt gay-organisation

- Jag har varit aktivist i tjugo år och har aldrig varit rädd. Nu är jag bekymrad att någon ska ringa polisen om jag håller min flickväns hand, berättar Polina som jobbar för organisationen.

Det senaste året har fler homosexuella misshandlats i S:t Petersburg än åren innan.

Enligt Polina skyddar polisen och domstolsväsendet inte de homosexuella. Då gay-rörelsen har ordnat demonstrationer har de i regel angripits av motdemonstranter, ofta nynazister.

- Ingen av dem som har misshandlat oss har fällts för hatbrott. De har blivit dömda för huliganism, men det är ett mycket lindrigare brott.

I regel griper polisen också gay-aktivisterna under demonstrationer. Orsaken till att de grips är att de anses sprida homosexuell propaganda.

- Myndigheterna är smarta. De griper oss för på grund av propagandalagen, men åtalar oss i stället för att ha motarbetat polisen eller något annat. På det här sättet kommer vi aldrig åt att pröva propagandalagen i domstol, förklarar Polina.

Hittills har bara en person dömts för att ha spridit homosexuell propaganda i S:t Petersburg.

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes