Hoppa till huvudinnehåll

Störande passagerare avlägsnas från tåg

Intercitytåg kör förbi Kyrkslätts tågperrong.
Ett tiotal gånger per år avlägsnas personer från tåg Intercitytåg kör förbi Kyrkslätts tågperrong. Bild: Yle / Mikael Skog kyrkslätt station

Ett tiotal gånger per år avlägsnas personer från tåg. De vanligaste orsakerna är att resenärerna reser utan giltig biljett eller uppträder störande eller hotfullt. På söndag kväll avlägsnades en man från kvällståget från Åbo till Helsingfors, men det finns två väldigt olika versioner av vad som hände.

Enligt Josefin Reuter som åkte med tåget hade konduktören efter Kuppis station gått runt och kollat biljetterna. Han märkte att någon fanns inlåst på toaletten och blev irriterad: "Det är dags att komma ut nu." En stund senare kom en man ut från toaletten, och konduktören frågade om han ens hade biljett. Mannen visade sin biljett som var en studerandebiljett. Konduktören frågade om mannen ens hade studiekort.

Mannen visade sitt studiekort, och tyckte att konduktören hade fel attityd.
Då blev konduktören verkligt arg och sade att det är studeranden som har fel attityd. Man ska inte bråka med konduktörer, sade han, för då kunde hans resa sluta i Salo.

Studeranden blev arg och sade att han blivit uppmanad att visa sin biljett och gjort det, att han blivit uppmanad att visa sitt studiekort och gjort det, och att han betalat för att åka till Helsingfors och ville göra det.

En medpassagerare manade dem att lugna sig, men de fortsatte att gräla en stund till och konduktören hotade till och med med att stoppa tåget i Ingå och släppa av studeranden där, "för där stannar inga tåg förrän följande morgon".

Slutligen konstaterade konduktören att "din resa slutar i Salo. Du kan sitta där så länge."
I Salo kom konduktören och sade att studeranden skulle stiga av tåget. Mannen sade igen att han visat biljett och studiekort och att han betalat för sin resa ända till Helsingfors.

Då studeranden fortfarande inte ville stiga av tåget, så ringde konduktören till polisen, som hämtade passageraren. Sedan kunde tåget fortsätta, och konduktören bad via högtalarsystemet om ursäkt för förseningen som orsakades av en störande passagerare.

Planeringschef Herbert Mannerström vid VR har läst konduktörens rapport. Enligt den hade mannen varit berusad, och försäljaren i restaurangvagnen hade känt sig hotad av honom. Konduktören försökte lugna ner mannen, men det slutade med att konduktören måste be mannen avlägsna sig från tåget.

Konduktören har ansvar för ordningen på tåget, och han måste ingripa om det uppstår sådana här situationer. Då studeranden inte ville stiga av tåget i Salo, måste konduktören ringa polisen, som hämtade passageraren.

Josefin Reuter har skickat en skrivelse till VR där hon ber om en förklaring till konduktörens osakliga beteende.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland