Hoppa till huvudinnehåll

Unga talanger får utrymme i Nationalbaletten

Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve gästade Morgonöppet för att berätta om den nya ungdomsgruppen. Bild: Yle/ Cecilia Heikel kenneth greve

Med stöd av Jane och Aatos Erkkos stiftelse ska Nationalbaletten få en egen ungdomsgrupp. Kenneth Greve som är konstnärlig ledare för baletten är nöjd över att gruppen äntligen blir av.


– Det är något som jag anser att har saknats och som hör till, och vi har under en längre tid sökt finansiering för projektet. På ministeriet har vi mött sympatier men jag har full förståelse för att det just nu kan vara svårt att ha råd med allt. Därför är jag väldigt tacksam till stiftelsen som trätt in, säger Greve.

Plats att växa till sig

Ungdomsgruppen ska bestå av 12 dansare i åldern 17-24 år. De dansar med resten av baletten, men har också egna produktioner. Gruppen kan jämföras med ett växthus för unga talanger som får växa till sig.

– Man får ingen skörd om man inget sår, säger Greve.

Urvalsproven för gruppen hölls under veckoslutet, och Greve berättar att han fått långt över tusen ansökningar från alla håll av världen.

– Det är ett svårt arbete att göra urvalet. Det är så mycket talang, entusiasm, ambition och glädje över dansen i de unga, säger han.

Nya hemligheter

Nationalbaletten har haft ett händelserikt år och visat upp sig på arenan i Böle och på kaserntorget, för att inte tala om äran då baletten bjöds in för att uppträda med Stravinskys "Våroffer" till självaste Bolsjoi-teatern i Moskva.

Greve blänker till med ett löfte om något stort, en riktig fin överraskning också under det kommande året som han inte ännu vill avslöja. Han ler bara finurligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen