Hoppa till huvudinnehåll

Fotboll - biljetten till ett bättre liv

Patrick Bantamoi
Patrick Bantamoi Bild: Yle patrick bantamoi

Fotbollslaget Sierra Stars slog alla med förvåning. Laget som kom från ett sönderbrutet och fattigt land, med tio år av krig bakom sig, Sierra Leone, överraskade alla med att kvala till FIFA U17-världsmästerskapet i fotboll i augusti år 2003. Som världsmästerskapsland stod Finland.

Tyvärr lyckades inte laget utan förlorade mot Sydkorea i sin tredje match och den 20 augusti på kvällen åkte laget och tränarna snopna tillbaka till hotellet för att resa hem tidigt på morgonen följande dag. Av tjugo spelare dök endast sju upp på flygfältet följande morgon. Tretton av de unga pojkarna flydde och sökte asyl i Finland. Patrick Bantamoi var 17 år gammal idag den 20 augusti 2003 då han fattade ett beslut som förändrade resten av hans liv.

- Det var krig i mitt hemland och jag hade ingen framtid men ville ha en. Det var ett personligt beslut och jag kan bara tala för min egen del. Men jag hade inte hade snackat ihop mig innan med de andra killarna, påstår Patrick. Jag tog en risk och jag förstod också själv innebörden och konsekvenserna av det beslut jag fattade.

Bantamoi var inte ensam

Det var inte bara målvakten Patrick Bantamoi som valde att fly och därmed stanna i Finland för att söka asyl, utan halva laget på tretton stycken av tjugo av hans lagkamrater stannade också, hur kändes det att inte vara ensam om beslutet?

- Det var skönt att se att ens lagkamrater också var där så behövde jag inte vara ensam. Hemma i Sierra Leone var inte alla lika glada att vi inte återvände och klart att min familj var orolig. Ingen hade ju vetat på förhand att detta skulle hända. Men jag ångrar ingenting, det var rätt beslut jag fattade om jag tänker på det såhär i efterhand. Jag kan hjälpa min familj, släkt och vänner i mitt hemland ekonomiskt och där kan jag också tala för de andra killarna i laget som valde att stanna i Finland.

Patrick Bantamoi, fotbollsspelare, IFK Mariehamn
Patrick Bantamoi, fotbollsspelare, IFK Mariehamn Bild: Yle bantamoi

Inbördeskriget i Sierra Leone som höll på i elva år, tog slut år 2001 och lämnade över 50 000 döda och tiotusentals lemlästade efter sig. Ungefär 65 % av de som är äldre än 15 år är analfabeter och medellivslängden ligger på lite över 40 år.

Vad sysslar Patrick Bantamoi med idag?

För Patrick Bantamoi gick det väldigt bra fotbollsmässigt här i Finland. Så fort han fick asyl och kunde börja spela fotboll började han som målvakt i KUPS för att byta till Inter Turku och vann diverse ligatitlar och pris för bästa spelare och bästa målvakt.

- För ungefär två år sedan bestämde jag mig för att börja studera, jag blev skadad och har inte kunnat spela sedan dess. Jag jobbar inom logistikbranschen och försöker bygga upp ett nytt liv. Jag fungerar också som målvaktstränare åt de unga ivriga killarna här i Ilves, Tammerfors. Men om jag bara kan spela på nytt någon dag så hoppas jag ju som målvakt att kunna spela aktivt ännu i tio år till, säger Bantamoi optimistiskt

Afrikanerna som förändrade finsk fotboll

- Det var inte vi som förändrade finsk fotboll utan det var finsk fotboll som förändrade oss. Jag är aktiv inom finska fotbollsförbundet och är med i olika evenemang som de ordnar. Men inte var vi nu på något sätt de första afrikanske spelarna inom finsk fotboll, det har alltid funnits afrikaner i den finska ligan.

Av Sierra Leones juniorlandslag stannade alltså dryga hälften i Finland. Patrick Bantamoi och Mohamed (Medo) Kamara är två från laget som det har gått riktigt bra för. Idag spelar Medo i Bolton Wanderers Football Club i engelska ligan. Men hur gick det för resten av fotbollskillarna från Sierra Stars som valde att stanna här istället för att resa hem denna ödesdigra natt för exakt tio år sedan?

- De flesta av killarna har spelat i ligan eller i första eller andra divisionen här i Finland. Vi var ändå dryga tio killar som alla ville spela fotboll så för alla lyckades det ju inte. Men alla som fortfarande är kvar här kämpar på med sitt och försöker uppnå det de vill. Men vi är alla bra vänner fortfarande, fast det är inte så lätt att träffas eftersom vi bor i skilda delar av Finland.

- Det svåraste under mina tio år här har definitivt varit mörkret, att det är kallt stör inte mig men det där mörkret från november till mars är definitivt det som varit jobbigast, säger Patrick Bantamoi och skrattar högt. Det bästa är definitivt allt jag uppnått under ett decennium här i Finland, alla fotbollslag jag fått spela med och alla tränare som har tränat mig.

Vad vill du säga till unga fotbollsspelare från andra fattiga afrikanska krigsdrabbade länder som drömmer om att få spela i Europa?

- För det första vill jag säga att det är väldigt svårt och det blir bara svårare att spela fotboll i de europeiska ligorna. Men samtidigt vill jag uppmuntra alla att leva sin dröm. Har du en dröm så koncentrera dig på den drömmen så kan du kanske hålla dina tankar på annat håll än på kriget i ditt hemland. Alla har samma möjligheter, du måste bara vara engagerad och få din chans.

Hur Patrick skall uppmärksamma de tio år sedan det ödesdigra beslutet som de unga killarna från Sierra Stars fattade vet han inte. Han har egentligen inte tänkt på det innan jag påminde honom.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle