Hoppa till huvudinnehåll

Framtidstro vid Kustö gård

Merja Markkula som drivit verksamheten vid Kustö gård under sommaren hoppas få möjlighet att fortsätta. Bild: Yle/Johanna Ventus merja markkula
Kustö gård i S:t Karins. Bild: Yle/Johanna Ventus kustö gård
Ett 20-tal personer deltog i mötet om Kustö gårds framtid. Bild: Yle/Johanna Ventus kustö gård
Museiverkets generaldirektör Juhani Kostet. I bakgrunden Jeanette Schärings verk Submersive Aquagarden. Bild: Yle/Johanna Ventus kustö gård
Senatsfastigheter tar över Kustö gård då Museiverket sparar. Trots en viss osäkerhet ser man ljust på framtiden vid Kustö gård.

Museiverket måste spara cirka tre miljoner euro då staten drar åt svångremmen. Sparplanerna innebär en osäker framtid för många av Museiverkets fastigheter. Däribland Kustö gård i S:t Karins.

För att spara pengar kommer museiverkets fastigheter att från och med 2014 förvaltas av Senatsfastigheter och Forststyrelsen. För Kustö gård, som berättar om Kustö slotts historia, innebär det här att verksamheten i fortsättningen kommer att skötas av Senatsfastigheter.

Den osäkra framtiden har skapat viss oro och Merja Markkula som drivit verksamheten under sommaren valde därför att ordna ett möte om Kustö gårds framtid. Ett 20-tal personer deltog i mötet. På plats fanns bland annat representanter från museiverket och S:t Karins stad men också kulturintresserade ortsbor.

Så här förklarade Museiverkets generaldirektör Juhani Kostet varför det är en bra lösning att överföra Kustö gård till Senatsfastigheters ägo.

- Jag tycker det är mycket bra. Senatsfastigheter har pengar och kan restaurera det som behövs. Museiverket fungerar som hyresgäst och kan hjälpa Senatsfastigheter med den sakkännedom som behövs. För besökarna kommer ingenting att förändras.

Det är ett löfte många av mötesdeltagarna verkade tro på och så här kommenterade Katriina Siivonen, akademilektor i etnologi vid Åbo Akademi stämningen på mötet.

- Jag tycker det ser mycket lovande ut. Alla parter, både Museiverket och alla andra som var närvarande verkade vara överens om att samarbeta och samarbete behövs.

Under sommaren har Merja Markkula skött verksamheten på Kustö gård. Nu går hennes kontrakt snart ut och det är ännu oklart om hon kommer att kunna fortsätta sitt arbete vid Kustö gård. Om kontraktet förlängs klarnar i höst och då hoppas Markulla också att kontraktet ska vara längre än ett år.

- Jag hoppas att jag får ett nytt kontrakt så fort som möjligt och till en så låg hyra att verksamheten kan fortsätta. Kustö gård är väldigt uppskattat och många besökare har kommit in under sommaren och tackat för att vi har öppet.

Förslaget att Kustö gård övergår i senatsfastigheters ägo måste under hösten godkännas av finansministeriet innan det kan träda i kraft. Om allt går enligt planerna sker överflyttningen första januari 2014.

Karaktärshuset vid Kustö gård är från 1738 och är en av vårt lands äldsta bevarade träbyggnader.

Museiverkets sida om Kustö gård

Läs också:

Kustö gård stänger dörrarna

Ljusning i sikte för Buckila och Kustö gårdar

Senatfastigheter tar över Åbo slott då Museiverket sparar

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland