Hoppa till huvudinnehåll

Glassfabrik mitt i skogen

Efter att ha kört längs en krokig väg som för mig allt längre in i Tenalas djupa skogar kommer jag äntligen fram till Herrgård. I en liten byggnad en bit före själva gården har jag stämt träff med Sofia Stolpe, en ung företagare som sommaren 2011 startade en glassfabrik i sin farmors gamla hus. Tillsammans med svägerskan Elisabeth Österlund tillverkar de här tenalakvinnorna glass i ett fyrtiotal olika smaker. Glassen, som är utan tillsatsämnen, görs på råvaror som kommer från den egna eller närliggande gårdar.

- Egentligen var det min bror som kläckte idén, berättar Sofia. Han hade hört om en motsvarande fabrik i Åboland. Efter ett besök i den åboländska glassfabriken var också Sofia såld. Det här var någonting hon ville satsa på.

Det tog ungefär ett halvt år innan glasstillverkningen kunde komma igång eftersom det krävdes en hel del byråkrati, pappersarbete och tillstånd att starta en glassfabrik. Hygienkraven är ytterst stränga.

Det mesta av glassen säljs till caféer, glassbarer och små affärer som är specialiserade på närproducerad mat. Sommartid och en tid före jul är produktionen i full gång. Då tar Sofia och Elisabeth nätterna till hjälp. I oktober, januari och februari är det däremot lugnare på glassfronten.

Sofia Stolpe trivs som företagare. Speciellt som hon bor på landet är glasstillverkingen ett sätt för henne att ha kontakt med andra andra människor.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle