Hoppa till huvudinnehåll

Kebu gör succé med Avicii

Kebu ska bli mer klubborienterad.
Kebu ska bli mer klubborienterad. Kebu ska bli mer klubborienterad. Bild: Tapani Rintala kebu

Kolla in när Kebu spelar Aviciis låt Silhouettes live, och dessutom analogt. Och han lovar - det här är inte sista gången han gör något liknande. Dessutom jobbar han på en ny skiva.

Kebu, som har blivit känd för att göra elektronisk musik på analoga synthar, uppträdde tidigare i sommar på Assembly i Helsingfors. Med sig hade han också VJ:n Julius Tuomisto som fixade grafiken i realtid (kolla in videon nere i artikeln, det är mycket snyggt).

Kebu har tidigare sagt att den moderna dans- och klubbmusiken är tråkig, men det var något med Aviciis Silhouettes som föll honom i smaken. När han lite senare adderade en ny synth (en JX8P, för den insatte) till sin samling insåg han att han kunde göra låten analogt.

- Jag funderade mycket på hur jag skulle göra den. Jag tyckte den behvöde något mer och satte bland annat till ett solo, säger Kebu.

Det blir mer klubbmusik

Det var för ett par år sedan som Kebu fick upp ögonen för trancemusik. Han minns till och med vilken låt det var som öppnade hans ögon: Rebound av Arty & Matt Zo.

- 99 procent av klubbmusiken är fortfarande tråkig, men det finns guldkorn.

Just nu jobbar Kebu med sin nya skiva. Han vill inte lova något, men säger att den förhoppningsvis kommer ut någongång under nästa år. Stilen på den då? Får vi uppleva en mer klubborienterad Kebu?

- Kanske lite nog. Det är så trist när DJ:arna bara spelar skivor. Liveelementet fattas, och det är det jag är ute efter. Det känns också utmanande att göra mer klubborienterad musik. Jag har lätt för harmonier och melodier, men jag vill utveckla rytmiken. Klubbmusik är ganska enformig, så utmaningen ligger också i att få låten att hållas intressant hela tiden.

Assemblyshowen

Kommentarerna till videon går isär. En del tycker det här är det bästa som hänt, medan andra inte kan förstå hur Kebu kan spela "kommersiellt skit". Kebu själv svarar bara glatt att han gör det för att han gillar låten. Kör hårt Kebu, säger vi.De som är ledsna över att ha missat Assemblyshowen blir nu glada. Kebu kommer nämligen att spela hela showen, med videografik och allt, i Åbo den 14.9 och i Vasa den 21.9.

I kväll kör han dessutom en liten minispelning i Helsingfors. Helt gratis. Läs mer om hans shower här.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Nyligen publicerat - X3M