Hoppa till huvudinnehåll

Med blickarna på Hillary

USA:s avgående utrikesminister Hillary Clinton
USA:s avgående utrikesminister Hillary Clinton Bild: EPA/Jim Lo Scalzo demokrat

I USA väntas orkansäsongen komma igång på allvar alldeles inom kort och för många amerikaner handlar livet om att anpassa sig till det. Men här i Washington är vi inte som alla andra, för här räknar vi tiden på vårt eget speciella sätt.

Mette Nordström i USA
Mette Nordström resonerar kring fenomenet Hillary Mette Nordström i USA Bild: Mette Nordström / Yle korre

Och det är enligt valsäsonger. Nu gäller det att förbereda sig på år 2016. För då hålls det presidentval.

Igen kan man ju tycka speciellt som vi bara har avverkat sju månader av Barack Obamas andra period. Men det kan inte hjälpas, för speciellt nu när kongressen håller paus och presidenten själv tog en hel vecka golfledigt förra veckan, så har den församlade journalistkåren haft det lite tråkigt.

Och då vänds blickarna än en gång mot en kvinna som nästan har en rockstjärnestatus här, d.v.s. Hillary Diane Rodham Clinton. Att spekulera i hennes presidentambitioner är ett mycket populärt tidsfördriv, och ingenting tycks rubba den trenden. Och det är ju trots allt bara 1176 dagar kvar till valet.

Kandidater i bägge lägren slipar på strategier

Det är inte bara journalisternas fel, utan flera eventuella presidentkandidater i de bägge partierna lär redan slipa på sina strategier. De passar på att resa till delstater som har en nyckelroll i primärvalen, de sysslar med att samla in pengar och skapa nätverk och engagera kampanjfolk.

Och Hillary Clinton tycks också syssla med mycket av det som behövs för att vid en lämplig tidpunkt ge sig in i leken.

Efter att hon i februari lämnade posten som utrikesminister, så är hon nu igen på väg att ta scenen med en serie politiska tal de kommande månaderna. Och hon skriver också sin andra memoarbok. Den ska publiceras nästa år och kommer garanterat att bli en inkomstbringande storsäljare.

För republikanerna är allt det här givetvis ett rött skynke. Deras senaste utspel kom för några dagar sedan då de hotade med att bojkotta TV-bolagen CNN och NBC under presidentvalsdebatterna ifall de här bolagen fullföljer sina planer att göra dels en dokumentär och dels en miniserie om Clinton.

Och vid sidan av de stödgrupper som hon har bakom sig, så finns det också flera motståndargrupper. Som t.ex. den som kallar sig ”Stop Hillary”. Det är en så kallade Super PAC - d.v.s. en av de grupper som ohämmat får samla in pengar under valkampanjerna - och just den här gruppen deklarerar öppet att dess enda mål är att se till att Hillary Clinton aldrig blir USA:s president.

”To be determined”

Hillary själv jobbar numera inom familjestiftelsen, som inte längre heter Clinton Foundation efter maken, utan nu består av hela familjen, och därför också har döpts om efter Hillary, Bill och Chelsea.

Där är det de utvecklingsfrågor som hon redan tidigare har värnat om som kommer att finnas på hennes bord. Stiftelsearbetet är enligt många en utmärkt bas för hennes framtida politiska aspirationer. Men det kan också bli en akilleshäl, eftersom stiftelsen i sin tidigare skepnad har kritiserats för både misskötsel och svågerpolitik.

Medan debattprogrammen och tidningsartiklarna avlöser varandra med spekulationer om Hillary Clintons framtid, får vi i under tiden i allamerikansk stil nöja oss med att söka eventuella besked i det Twitter-konto som hon öppnade i somras.

Den korta biografin där avslutas med den retsamma förkortningen TBD. Det handlar om hennes nästa jobb och betyder ”To be determined” - det är alltså ett beslut som ännu ska fattas.

Läs också