Hoppa till huvudinnehåll

Orättvisor i jordägandet

Vem får skörden
Vem får skörden Bild: Andrey Diarra / Normal Life Pictures vem får skörden

75 % av Malis befolkning är jordbrukare, trots att två tredjedelar av markytan är öken. I Nigerdeltat är i alla fall jorden bördig. Också en liten jordplätt här i Malis kornbod kan försörja en familj. På senare år har i alla fall länder som Kina och Saudiarabien köpt upp mark och arranderat ut den till industrier vilket försvårat situationen för de traditionella småbruken.

Orättvisorna i jordägandet har ofta varit orsak till inbördeskrig och andra konflikter i många afrikanska, så också i Mali. Den amerikanska utvecklaren av sockerindustrin Mima Nedelcovych försöker åstadkomma en förändring eftersom det inte längre är lönsamt att odla hirs. Till skillnad från sina konkurrenter, vill Mima ha ett nära samarbete med lokalbefolkningen. Målet är att få de lokala småbönderna att odla sockerbetor, så att de med sin lilla skörd skulle bli en del av en mer lukrativ bransch. Men projektet har ekonomiska svårigheter och Mima har inte heller lyckats övertyga den lokala jordbruksorganisationen om att projektet skulle lyckas.

Motståndarna ogillar att man direkt tar över modeller från USA och Storbritannien, där förhållandena och kulturen är helt annorlunda. Sedan kollapsar hela Mimas projekt i och med militärkuppen i Mali i mars 2012. Efter kolonialväldet var Afrika var självförsörjande på livsmedel. Åren 1966 -1970 exporterades varje år 1,3 miljoner ton livsmedel. Idag, importerar Afrika 25 % av sitt livsmedelsbehov. Kan jordklotet producera tillräckligt med mat i framtiden?

Why Poverty?: Vem får skörden? (The Land Rush)
Yle Fem torsdag 29.8.2013 kl. 22.00
Har tidigare visats i Yle TV1 år 2012
1 år på Arenan efter sändning

Regi: Hugo Berkeley och Osvalde Lewat.
Produktion: Normal Life Pictures, USA 2012