Hoppa till huvudinnehåll

Med flyktingar i fokus

Ekenäsbon Johan Eriksson jobbar i Jerusalem
Ekenäsbon Johan Eriksson jobbar i Jerusalem Bild: Yle/Monica Slotte umrwa

Johan "Josh" Eriksson har bott i Mellanöstern i 10 år. Före det jobbade han som journalist för Yle och SVT och studerade film i London. Jobbet som informatör för hjälporganisationen UNRWA landade han mera av en slump.


- En kompis visade mig annonsen och jag tog mig en ordentlig funderare. Sen beslöt jag mig och reste dit på anställningsintervju. Tydligen tyckte de att jag hade den erfarenhet som behövdes, som filmare och kameraman.

Johans jobb går ut på att producera nyhetsmaterial som olika nyhetsbyråer kan använda sig av. Han gör också kortare reklamfilmer för FN. Det som ändå ligger hans hjärta närmast är möjligheten att göra längre dokumentärer och följa med sina huvudpersoner över en längre tidsperiod.

- Mina intervjuoffer är ofta mycket öppna, gästfria och tillitsfulla. Jag smälter snabbt in i deras vardag och de glömmer snart att kameran finns där i ett hörn. Samtidigt måste jag se till att inte svika deras förtroende och skildra deras livsöden på ett alltför utelämnande sätt, berättar Johan.

UNRWA hjälper palestinierna som blev flyktingar i kriget 1948. 700.000 flydde då till Gaza och Västbanken, till Libanon, Syrien och Jordanien. FN-organisationen idkar hjälpverksamhet på alla dessa ställen vilket gör att Johan kan resa runt och filma.

- Jag var nyligen i Libanon. Där åkte jag runt hela landet och filmade de palestinska flyktingar som bor i Syrien men flytt undan kriget. De här människorna lever under fruktansvärt dåliga förhållanden och är inte välkomna. Jag mötte traumatiserade barn som sett sina skolor och hem jämnas med marken. Det är gripande historier och berättelser jag får ta del av.

Johans senaste film handlade om världens första formulabil från Gaza.