Hoppa till huvudinnehåll

Mobiltelefon ersätter pocketkameran

Turist som fotograferar
Pocketkameran börjar höra till det förflutna. Turist som fotograferar mössa

Nya innovationer leder till att försäljningen av teknikprylar förändras. Just nu går det dåligt för PC:n och kompaktkameror.

Enligt uppgifter som Wall Street Journal tagit del av, sjönk försäljningen av kompaktkameror med 42 procent under årets fem första månader. Orsaken är att människor allt mer använder sig av kameror på mobiltelefoner.

En av dem är Heidi Rönkkömäki, som äger en kompaktkamera hon aldrig använder.

- Det är ingen idé eftersom kameran i min mobiltelefon är mycket bättre, säger hon.

Billiga kameror försvinner

Jarmo Helminen, vd för fotoaffären Rajala, säger att kompaktkameror sjunkit i försäljning redan en längre tid. Han tror att de billiga varianterna av kompaktkameror så småningom kommer att försvinna helt och hållet.

- De billiga versionerna behövs inte. Konsumenter vill inte bära omkring på en kompaktkamera om kameran på mobiltelefon är lika bra. Så de billiga kompaktkamerorna kommer troligtvis att försvinna.

PC inte pop

Det är inte bara kompaktkameror de går sämre för.

Försäljningen av persondatorer har också sjunkit. Under årets andra kvartal såldes det i hela världen tio procent färre persondatorer, jämför med samma tid förra året, uppger analysfirman Gartner.

I Europa beror det här på att det ekonomiska läget är dåligt, men också på att pekdatorer blivit populärare. Dessutom väntar konsumenter på att nya processorer från Intel ska komma ut på marknaden, eftersom de här processorerna bland annat gör de nya datorerna snabbare.

Klumpiga datorer

I datorbutiken Teraset är det främst försäljningen av stationära persondatorer som minskat, säger vd Seppo Jylhäaho. För butikens egen del har försäljningen av stationära datorer minskat med hälften, jämfört med år 2011.

- Bärbara datorer och pekdatorer har blivit populärare, på bekostnad av stationära datorer, säger Jylhäaho.

Dyrare stationära datorer går fortfarande åt, de är de billigare som inte lockar. Jylhäaho tror inte att det här är en trend som kommer att vända.

- Folk tycker att stationära datorer är för klumpiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes