Hoppa till huvudinnehåll

Pattes pensionat får filial i Kimito

Bild: Yle/Monica Forssell vretahuset

Pattes pensionat erbjuder rehabiliterande boende åt personer som av en eller annan orsak behöver stöd för att klara av vardagen. I höst öppnar företaget Pattes bostäder en ny enhet i Kimito.

Den nya enheten kommer att heta Vretahuset och finns mitt emot brandstationen i Kimito. I samma hus har i tiderna funnits en slakteributik, bank, post samt hyresbostäder.

Nytt stödboende i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell vretahuset

Enligt Patrik Sjöblom, som tillsammans med tre anställda driver verksamheten, har verksamheten så småningom fått luft under vingarna.

Då pensionatet i Västanfjärd öppnade år 2008 gick det först trögt, säger Sjöblom, men i dag har pensionatet sju hyresgäster och det nya Vretahuset som har plats för 7-9 boende, ser ut att bli fullt.

Kristina Österberg och Patrik Sjöblom inreder i Vretahuset. Bild: Yle/Monica Forssell kristina österberg och patrik sjöblom

Kristina Österberg som är ansvarig skötare vid Pattes pensionat, förklarar att pensionatet inte är någon vårdanstalt utan ett stödboende för personer som av en eller annan orsak tappat grepp om vardagen.

De som bor på pensionatet får till exempel hjälp med att laga mat, tvätta byke och uträtta olika ärenden.

Sovrum med dubbelsäng, fåtölj, skrivbord och två fönster.
Ett av rummen. Sovrum med dubbelsäng, fåtölj, skrivbord och två fönster. Bild: Yle/Monica Forssell sovrum,vretahuset

- En förutsättning för att få en plats antingen på pensionatet i Västanfjärd eller i Vretahuset är att man verkligen vill få grepp om vardagen igen. Man måste också vara beredd att helt avstå från alkohol och droger.

Målsättningen med rehabiliteringen är att klienterna så småningom klarar av att bo för sig själva. I de flesta fallen är det den egna kommunen som betalar för själva vården och klienterna som betalar för hyra och mat.

Renoveringen av Vretahuset är nu inne på slutrakan och om två månader hoppas Sjöblom och Österberg att verksamheten i huset är i full gång.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland