Hoppa till huvudinnehåll

Roller Derby lockar allt fler utövare

Roller Derby
Roller Derby Bild: YLE/Marit Lindqvist roller derby

Roller Derby är en fartfylld kontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten utvecklades i USA på 1930-talet och var ursprungligen en underhållningssport. På den tiden spelade både damer och herrar.

På 1970-talet dog sporten ut för att återuppstå på 2000-talet som ett slags underground-rörelse med främst kvinnliga utövare. För många är Roller Derby en livsstil och sporten präglas i hög grad av en gör-det-själv-anda.

I Finland finns idag ca 15 lag och man räknar med att ungefär 500 personer aktivt ägnar sig åt Roller Derby – men trenden är på väg uppåt och varje månad dyker nya lag upp runtom i landet.

På lördag (24.8) är det dags för Roller Derby-bouter i Finska cupen i Pargas, och inför evenemanget besökte Laura ”Juicy Butther” Savolainen och Kajsa ”Triptease” Vikman från Åbolaget ”Dirty River Roller Grrrls” Kulturtimmen.

Laura Savolainen skriver för tillfället också på en avhandling i kvinnovetenskap om kön och sexualitet och frågan om vem som får idrotta och på vilka villkor.

Läs mer om Roller Derby Finland på föreningen webbplats och om Dirty River Roller Grrrls på deras webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje