Hoppa till huvudinnehåll

Universums innehållsförteckning, del 11: Natrium

popcorn
Vad skulle popcorn vara utan natrium(klorid)? popcorn popcorn

Livets salt. Bokstavligen. Men var mycket försiktig med den rena varan.

Natrium, med atomnummer elva och förkortningen Na, hör till alkalimetallerna och är ett rätt så vanligt förekommande grundämne i jordskorpan. Ja, och naturligtvis upplöst i havet, i form av natriumklorid eller koksalt. Världshavens genomsnittliga salthalt är 3,5%.

Människor har känt till och använt olika natriumföreningar i tusentals år. Natriumklorid förstås, men också natriumkarbonat eller soda. Den första som isolerade och utvann rent natrium var den brittiska kemisten sir Humphry Davy som utvann natrium ur lut, det vill säga natriumhydroxid, med hjälp av elektrolys. Året var 1807.

För oss människor och andra levande varelser spelar natrium en väldigt viktig roll i och med att det bidrar till att uppehålla kroppens vätskebalans. En vuxen människa behöver ungefär ett halvt gram natrium om dagen. Men vi har ju under tidens gång vant oss vid smaken av natriumklorid, ända sedan man började använda salt till att konservera mat och dölja skämd smak, så det blir ofta mer än nödvändigt av det goda.

Oerhört eldfängt

Rent natrium ska man vara väldigt försiktig med. Natriummetall är grå och väldigt lätt, så lätt att den flyter i vatten. Och brinner i vatten, kan man tillägga. När man kastar en bit natrium i vatten så reagerar det omedelbart med vattnet och bildar natriumhydroxid och väte, som antänds av hettan från den kemiska reaktionen, så att natriumet hoppar upp i luften, fräsande och sprakande. För att hindra självantändning så brukar man förvara rent natrium i petroleum.

Skulle olyckan ändå vara framme och du behöver släcka brinnande natrium, kom ihåg: vatten bara får det att brinna häftigare. Koldioxid funkar inte heller. Det finns specialtillverkade blandningar för att släcka natrium, som bl.a. innehåller grafitpulver. Vanlig torr sand funkar också.

Den kemiska industrin använder förstås natrium till en mängd olika ändamål, men i gatubilden syns natrium främst i form av gatubelysningen. Natriumlampor lyser med ett gulaktigt sken som gör att det tränger igenom dimma och dis. Ja, och vägsaltet som plogbilarna strör på vägarna om vintrarna består ju också delvis av natrium.

Nästa vecka i Kvanthopps serie om våra grundämnen: magnesium.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap