Hoppa till huvudinnehåll

”Klimatet får läsarna att fatta pennan”

Jorden sedd från rymden.
Klimatdebatten hettar ofta till insändarsidorna. Jorden sedd från rymden. Bild: AP Graphics Bank rymd

Klimatdebatten skapar diskussion och läsarna är inte rädda att fatta pennan eller lyfta telefonen för att få sin röst hörd, säger Hufvudstadsbladets chefredaktör Jens Berg och tillägger att det inte är någon skillnad vad tidningen väljer att lyfta upp då det gäller klimatet så kan man vara säker på att det skapar debatt.

Berg får medhåll av Vasabladets chefredaktör Camilla Berggren som anser att det är viktigt att ge läsarna ett så brett perspektiv som möjligt.

– Människorna i Österbotten är mycket intresserade av klimatdebatten och vi försöker lyfta upp båda sidor, säger Berggren. Vi försöker också ge spaltutrymme till klimatskeptiker och det brukar ofta skapa debatt på insändarsidorna.

Borgåbladets chefredaktör Micaela Röman vill betona att redaktörerna inte är vetenskapsmän och de måste kunna lyfta upp olika aspekter på ett problem som klimatet och den globala uppvärmningen. Det gäller att vara kritisk till den information som finns till hands då situationen lever.

– Vi är en närproducerande region och måste kunna lyfta upp olika sorters ämnen, säger Röman. Vi lyfter upp olika aspekter av klimatet och hur det påverkar oss på lokal nivå och sedan får läsarna dra sina egna slutsatser.

Enligt Röman är de som skriver insändare i Borgåbladet personer som så att säga anser att majoriteten av klimatforskarna är inne på rätt spår. Efter det känner sig klimatskeptikerna manade att besvara och debatten är igång.

”Gemensam linje för media känns främmande”

Enligt Torbjörn Kevin som är chefredaktör vid Åbo Underrättelser känns det främmande om media i Svenskfinland skulle gå in för en gemensam redaktionell linje och endast rapportera och skriva artiklar som baserar sig på de forskningsrön som majoriteten av klimatforskarna tagit fram.

– I mina öron låter det mycket främmande om media skulle låsa sig till en åsikt och inte kunna föra fram alla parter, säger Kevin. På ÅU har vi ingen linje vad gäller klimatartiklar utan försöker ge läsarna ett så brett perspektiv som möjligt. Vi tar fram olika åsikter i debatten så som sig bör.

Nina Fellman som är andra redaktör på tidningen Nya Åland tror heller inte på en gemensam redaktionell linje för alla tidningar och media.

– Vad skulle det vara bra för, frågar sig Fellman? Som läget är nu har vi trots att vi är en ganska liten redaktion en bra bevakning på klimatet och försöker vara skeptiska till all information som forskarna tar fram oavsett vilket läger de tillhör.

Slaget efter 12 på torsdag på Radio Vega frågar hur media egentligen borde rapportera om klimatförändringen. Ska också de skeptiska rösterna få göra sig hörda? Eller borde rapporteringen utgå från vad majoriteten av forskare anser?

I debatten deltar geologen Boris Winterhalter, journalisten Dan Lolax och Maria Vuorelma som är koordinerare för Nordiska ministerrådets arbetsgrupp för miljö och ekonomi.