Hoppa till huvudinnehåll

Rauhamäki hoppas på tvångsfusioner

Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors.
Tatu Rauhamäki (Saml) ser tvångsåtgärder som en möjlighet när det gäller kommunreformen i huvudstadsregionen. Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors. Bild: YLE/Christoffer Gröhn tatu

Helsingfors vill fortfarande gå samman med Esbo, Kyrkslätt, Grankulla, Vanda och Sibbo. Det här trots att stads- och kommundirektörerna i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt och Vichtis i dag torsdag har uppgett att man ska utreda en samgång.

- Det är bra att städerna frivilligt tar initiativ till en utredning, men det här ändrar inte på Helsingfors ståndpunkt. Helsingfors, eller jag, ser fortfarande att en storkommun i södra huvudstadsregionen bör utredas. Staden kan bestå av Helsingfors, Esbo, Vanda, Kyrkslätt, Grankulla och Sibbo, säger stadsstyrelsens ordförande i Helsingfors, Tatu Rauhamäki (Saml) till Yle Huvudstadsregionen.

Men nu verkar det inte finnas intresse hos Esbo, Kyrksklätt och Grankulla för en sådan här utredning. Hur kommenterar du det?
- Lagen möjliggör att regeringen inleder en utredning mot städernas vilja. Regeringen måste agera. Jag skulle gärna se att man fortfarande vid sidan om utreder möjligheten till en storkommun i söder.

Rauhamäki: Enbart samgång med Vanda och Sibbo sämre

Rauhamäki säger att det andra alternativet för Helsingfors vore en samgång med Vanda och Sibbo.

- Men varken Sibbo eller Vanda verkar vilja utreda en samgång med Helsingfors av fri vilja. Och det alternativet är sämre eftersom det skulle öka ojämlikheten i regionen fastän tanken med hela kommunreformen är att minska ojämlikheten. Det känns lite som ur askan i elden.

En utredning om en fusion mellan Helsingfors och Vanda gjordes för några år sedan och Vanda sade då nej till en samgång.

Grankulla vill ännu förbli självständigt

Grankullas stadsdirektör Torsten Widén säger att staden inte gett upp om att förbli självständigt trots att man nu går med i en utredning om samgång med Esbo, Kyrkslätt och Vichtis.

- Vi har inte ändrat vår ståndpunkt. Men i och med den nya kommunstrukturlagen, som trädde i kraft den 1 juli 2013, måste vi göra en utredning, säger Widén.

Nu ska kommun- och stadsstyrelserna i de fyra kommunerna ännu fatta beslut om att göra den här utredningen, men Widén tror inte att politikerna motsätter sig.

- Jag tror inte att Grankulla längre drar sig ur, säger Widén.

Utredningen om en samgång mellan Esbo, Grankulla, Kyrkslätt och Vichtis antas vara färdig i slutet av 2014.

Den fortsatta tidtabellen för kommunreformen i huvudstadsregionen är oklar. Frågan är nu hos regeringen där ministerutskottet bordlade den i juni. Ärendet ska antagligen behandlas i början av hösten.

Tidigare artiklar om kommunreformen:
Rauhamäki: "Ingen skillnad vad Esbo och Vanda tycker om fusioner"
Vanda blickar hellre mot norr än mot söder
Rauhamäki: "Södra Sibbo kunde höra till Helsingfors"
Här är metropolförslagen!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen