Hoppa till huvudinnehåll

Här kan du se Juthbackamarknaden!

Följ med oss till marknadsvimlet på Juthbackamarknaden i Nykarleby! Svenska Yle sände webb-tv direkt från marknaden på fredagen. Här hittar du tre timmar tv-sändning från Finlands största loppmarknad med 35 000 besökare.

Fotografen Evert Rönnqvist, Markus Nygård och Roger Källman sänder live webb-tv från Juthbackamarknaden. Bild: Yle markus nygård

Roger Källman och fotografen Evert Rönnqvist lotsade oss runt bland porslin, glas, mopedskrot och blänkande veteranbilar på Juthbackamarknaden på fredagen. Under den första timmen i direktsändning tittade Roger Källman runt bland stånden och pratade med försäljare.

- Jag kommer hit varje år och säljer saker som jag fyndat i Danmark. Jag har mycket att sälja så det är bara att pruta! säger Rigmor Nyman-Larsen.

- Det här är skrotnissarnas julafton! Jag har stått på samma plats i femton år nu, säger försäljaren Johan Österbacka från Pedersöre.

Under den andra timmen tog Roger Källman oss på en rundtur på veteranbilsparkeringen tillsammans med ordförande Dage Groop vid Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap.
- Jag har varit med och museigranskat omkring 900 bilar så jag har lite svårt att komma ihåg alla detaljer från föreningsmedlemmarnas bilar, säger Groop.

I år finns 700 försäljare på plats i Nykarleby. Marknaden hålls varje år i augusti vid Juthbacka herrgård. Den pågår från klockan 16 på fredag till klockan 16 på lördag, men många försäljare kommer till marknaden redan på onsdag. Försäljarna kommer från hela Finland -- och en del från andra delar av Norden.

Marknaden började 1979 som en samling för veteranbilsentusiaster som sålde och bytte reservdelar. Men med åren har den utvecklats till en loppmarknad där folk bjuder ut och fyndar allt mellan himmel och jord. Arrangör är Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap.

Från arkivet: Juthbacka marknad 1965 och 2007

 • Optimistisk Bottas med i titelstriden

  Är 23 poäng efter VM-ledaren Sebastian Vettel.

  Valtteri Bottas är bara 23 poäng efter ledande Sebastian Vettel i VM-serien i formel 1 inför veckoslutets deltävling i Ungern. Både han och Mercedesstallet verkar dessutom bli allt bättre ju längre säsongen lider.

 • Våldsamheter vid Tempelberget - tiotals skadade

  Israel slopade säkerhetsåtgärderna i veckan.

  Israels polis och palestinier drabbade samman vid Tempelberget i Jerusalem efter att muslimerna kom tillbaka till den heliga platsen för att be. Över 40 skadades.

 • Putin i Finland: "USA:s sanktioner bryter mot internationell rätt"

  Presidenterna träffades i Nyslott.

  Säkerheten på Östersjön, miljöfrågor och handel fanns på bordet när Rysslands president Vladimir Putin träffade president Sauli Niinistö under dagens arbetsresa till Nyslott. Putin kommenterade också USA:s planerade sanktioner mot Ryssland.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Kokkotyö flyttar i Karleby

  Stiftelsen vill komma närmare kunderna.

  Kokkotyöstiftelsen flyttar med sin butiksverksamhet närmare centrum i Karleby. De verksamheter som bedrivits vid Hammargränd flyttar till Karlebygatan i augusti och den nya butiken öppnar i början av september.

 • Kyro älv hämtar sig i sakta mak

  Mycket återstår att göra.

  De fiskeriförbättrande åtgärder som gjorts i Kyro älv under årens lopp har haft effekt men mycket återstår ännu att göra och den här sommaren har fiskfångsten varit mångsidig.

 • Oklart om åtal väcks för misstänkt röstköp

  Fallen väntar på åklagarens bedömning.

  Det är fortfarande oklart om de två fall av misstänkt röstköp som är aktuella i Sydösterbotten går till domstol. Det dröjer ytterligare några veckor innan ledande häradsåklagare fattar beslut om åtal.

 • Kontinentens mat ger centrum liv

  Visit Vasa hoppas en fortsättning för mattorgen.

  Vasa centrum bjuder åter på marknad med mat och varor från mellan- och sydeuropa. Erkki Laakso på Visit Vaasa tycker om när det är liv i staden och jobbar gärna för en livligare stadskärna.

 • Sjusovare kastades i sjön i Kristinestad

  Exportföretagare Lauri Ketonen årets hedersmedborgare.

  I arla morgonstund har man idag torsdag firat sjusovardagen på olika håll i svenskfinland, och även i Kristinestad. Exportföretagare Lauri Ketonen fick finna sig i att kastas i Stadsfjärden.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Kronobyprofilen Marina Furubacka död

  Känd som politiker och hbtiq-aktivist.

  Kronobyprofilen Marina Furubacka är död. Furubacka avled plötsligt på tisdagen, 55 år gammal. Österbottningarna kände henne bland annat som en aktiv kommunalpolitiker och hbtiq-aktivist.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.