Hoppa till huvudinnehåll

Här kan du se Juthbackamarknaden!

Följ med oss till marknadsvimlet på Juthbackamarknaden i Nykarleby! Svenska Yle sände webb-tv direkt från marknaden på fredagen. Här hittar du tre timmar tv-sändning från Finlands största loppmarknad med 35 000 besökare.

Fotografen Evert Rönnqvist, Markus Nygård och Roger Källman sänder live webb-tv från Juthbackamarknaden. Bild: Yle markus nygård

Roger Källman och fotografen Evert Rönnqvist lotsade oss runt bland porslin, glas, mopedskrot och blänkande veteranbilar på Juthbackamarknaden på fredagen. Under den första timmen i direktsändning tittade Roger Källman runt bland stånden och pratade med försäljare.

- Jag kommer hit varje år och säljer saker som jag fyndat i Danmark. Jag har mycket att sälja så det är bara att pruta! säger Rigmor Nyman-Larsen.

- Det här är skrotnissarnas julafton! Jag har stått på samma plats i femton år nu, säger försäljaren Johan Österbacka från Pedersöre.

Under den andra timmen tog Roger Källman oss på en rundtur på veteranbilsparkeringen tillsammans med ordförande Dage Groop vid Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap.
- Jag har varit med och museigranskat omkring 900 bilar så jag har lite svårt att komma ihåg alla detaljer från föreningsmedlemmarnas bilar, säger Groop.

I år finns 700 försäljare på plats i Nykarleby. Marknaden hålls varje år i augusti vid Juthbacka herrgård. Den pågår från klockan 16 på fredag till klockan 16 på lördag, men många försäljare kommer till marknaden redan på onsdag. Försäljarna kommer från hela Finland -- och en del från andra delar av Norden.

Marknaden började 1979 som en samling för veteranbilsentusiaster som sålde och bytte reservdelar. Men med åren har den utvecklats till en loppmarknad där folk bjuder ut och fyndar allt mellan himmel och jord. Arrangör är Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap.

Från arkivet: Juthbacka marknad 1965 och 2007

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten