Hoppa till huvudinnehåll

Korpi laddar för OS i USA

Kiira Korpi
Korpis väg till Sotji går via Kalifornien. Kiira Korpi Bild: EPA / Juri Kotjetkov konståkning

Konståkaren Kiira Korpi kommer att ladda upp för OS i Sotji i USA. Tammerforsdamen åkte över till Lake Arrowhead i juli för att träna, men blir nu kvar under hela OS-uppladdningen.

Träningsansvaret för Korpi i Kalifornien kommer ligga hos Rafael Arutyunyan tillsammans med Nadia Kanaeva och Vera Arutyunyan.

- Beslutet mognade fram under våren. Jag kände att jag som idrottare nu befinner mig i ett skede, där en fortsatt utveckling förutsätter en radikal förändring. Dessutom ville jag få möjlighet att få sparrning av världens bästa åkare, säger Korpi i konståkningsförbundets pressmeddelande.

Lake Arrowhead befinner sig på 1600 meters höjd ovan havet men i september tvingas åkarna flytta till Los Angeles förorter för fortsatt träning.

Hon är inte fullt återställd från sin akillesskada, men säger sig själv vara i bättre fysisk form än på länge. Under sin tid i Los Angeles sköter finländaren Marko Yrjövuori om Korpis fysikträning - Yrjövuori jobbar till vardags som fysioterapeut för basketlaget Los Angeles Lakers.

Korpis säsong innehåller två huvudmålsättningar – OS-kvalet den 27-29 september samt OS i Sotji i februari 2014.

Finland har än så länge ingen plats till OS, och vid kvalet i Oberstdorf måste det fixas.

- Jag vet att jag inte är helt redo för tävlingen i Oberstdorf, men mitt mål är att nå en OS-plats och jag är övertygad att det går även om jag inte är i 100 procentig form. Målet är att vara på topp i Sotji, men jag vill också nå framgång i vårens EM- och VM-tävlingar, belyser Korpi.

Inför säsongen har Korpi en ny koreografi för det korta programmet, signerat Jeffrey Buttle. Det korta programmet går till Beatles-låten ”A day in a life”. Friåkningen för Korpi alltjämt till takterna av filmmusiken från ”Once upon a time in America”.

Flytten till USA innebär samtidigt att Korpis mångåriga samarbete med tränarna Maaret Siromaa och Susanna Haarala sätts på is. Korpi är tacksam för det samarbetet har gett henne.

- Jag är oerhört tacksam till Maaret och Susanna som jag fått jobba med i tio år. Jag fortsätter att tävla för Tappara i våra inhemska tävlingar, avrundar Korpi.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport