Hoppa till huvudinnehåll

Worcestershiresås

Worcestershiresås.
Worcestershiresås. Bild: Yle/Linus Hoffman worcestershire sauce

Lord Marcus Sandys återvände till England efter flera år i Indien. Han frågade apotekarna Lea & Perrins i Worcester om de kunde laga en indisk kryddsås, som han hade blivit förtjust i. Den var sötsur, aromatisk och aprikosaktig, men han visste inte vad den innehöll. Såsen kunde ha innehållit ansjovis, vinäger, lök, chili, pickles, citron, peppar, kryddnejlika, sirap och tamarind – kanske. Apotekarna rörde ihop ingredienserna, men resultatet blev inte alls lyckat.

Lea och Perrins ställde ändå undan en tunna i källaren, och glömde bort den. Först tre år senare öppnade de tunnan, och upptäckte att innehållet genom jäsning hade en sötsur, aromatisk smak där man kunde ana doften av aprikos. Såsen började säljas 1837 och blev omedelbart en succé. Och fastän historien kanske inte är helt sann, utan resultatet av en lyckad marknadsföringskampanj, så är det en bra historia. Och misstaget var väl bra? Annars skulle varken Bloody Mary eller Caesarsallad ha rätt smak.

Källor:
Rydén, Daniel (2012) 101 historiska misstag. Lund: Historiska Media.
The Foods of England Project Worcester (or Worcestershire) Sauce (hämtat 5.3.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö