Hoppa till huvudinnehåll

Kerry: Ansvariga måste ställas till svars

Bild: AFP / Lehtikuva kerry

USA:s utrikesminister John Kerry sade i kväll vid en presskonferens att det är obestridligt att det har använts kemiska vapen i Syrien och att de ansvariga måste ställas till svars.

- Vi vet också att det är den syriska regimen övervakar de kemiska vapnen, konstaterade Kerry.

- Alla länder och folk måste stå upp och ställa de skyldiga till svars så att det aldrig händer igen, sade Kerry. - President Obama har inte ännu fattat beslut om vilka åtgärder man kommer att ta till.

USA överväger riskerna

USA håller som bäst på att överväga riskerna med ett militärt ingripande i Syrien efter rapporterna om nervgasattacker utanför Damaskus i onsdags. Enligt försvarsminister Chuck Hagel är de amerikanska styrkorna redo att slå till mot den syriska regimen.

- President Obama har bett försvarsministeriet att förbereda alla trupper för olika alternativ. Det har vi gjort och vi är beredda, ifall han beslutar sig för ett av alternativen, konstaterade försvarsminister Chuck Hagel under ett besök i Malaysia.

I Washington kallade presidenten i lördags till sig det nationella säkerhetsrådet för att diskutera strategierna mot Syrien, och USA har också förstärkt sin militära närvaro i Medelhavet med ett fjärde robotbestyckat örlogsfartyg.

Från amerikansk sida har det hela tiden ändå varit klart att man inte tänker agera på egen hand, utan att man förutsätter stöd för en eventuell militäroperation från allierade. Obama har därför också varit i kontakt med den brittiska premiärministern David Cameron och de bägge ledarna hotade med allvarliga åtgärder ifall det kan bekräftas att den syriska regimen använde kemiska vapen under veckan.

Att utrikesminister John Kerry dagen efter attacken talade med sin syriska motpart och krävde att FN:s vapeninspektörer ska få komma till det utsatta området utanför Damaskus, tolkades som en sista varning från USA:s sida.

Tryck på Obama

Det finns ett hårt tryck på Obama-administrationen, inte minst för att den amerikanska presidenten redan förra året deklarerade att USA måste agera ifall Assad-regimen använder sig av kemiska vapen.

Överläggningarna just nu visar att både USA och Storbritannien har tagit ett steg närmare ett militärt ingripande, men trots den hårdnande retoriken finns det fortfarande stor tveksamhet, fram för allt på den amerikanska sidan.

I Vita Huset sägs man ha diskuterat erfarenheterna av både Kosovo-operationen år 1999 och ingripandet i Libyen år 2011. Men situationen i Syrien anses vara så komplicerad att amerikanska bedömare menar att ett militärt ingripande knappast kan ge några snabba resultat, och det är också oklart vad som följer om man lyckas slå ut den syriska regimens militära kapacitet.

Vill ha brett stöd

President Obama har varnat för att ifall man agerar utan grönt ljus från FN - vilket skulle vara sannolikt framför allt på grund av Rysslands motstånd till ett militärt ingripande - så behöver man klara bevis och en bred internationell koalition bakom sig.

Därför tror man i det här skedet här i USA att den eventuella västliga responsen inte kommer att mäta sig med Libyen-insatsen. Det kan i stället handla om att man avfyrar kryssningsmissiler från något av de amerikanska örlogsfartygen i Medelhavet, och på så sätt försöker sända en konkret varning till Assad-regimen.

Läs också

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes