Hoppa till huvudinnehåll

Full rulle på åkrarna

Enligt Peter Fritzén ser skörden ut att bli bättre än väntat, den torra sommaren till trots. Bild: Yle/Johanna Ventus peter fritzén

Sommarens torka höll på att ställa till det för jordbrukarna. Men nu är skörden i full gång och läget ser bättre ut än väntat.

- Nu är det full rulle. Vårsådden har man skördat i en dryg vecka, säger Peter Fritzén, växtodlingsrådgivare vid Finska hushållningssällskapet.

Enligt Fritzén ser skörden ut att bli bättre än väntat, den torra sommaren till trots.

- Nog får man vara ganska nöjd med tanke på hur torrt det har varit. Jag trodde ett tag att det skulle bli total katastrof. Men de åkrar som såddes senare, såsom raps, har dragit nytta av det sena regnet. För höstbruket var regnet nödvändigt.

Enligt prognoserna skulle det torra vädret göra att höstens skörd skulle komma igång tidigare än normalt men riktigt så blev det inte berättar Fritzén.

- Skördandet sker under en ganska normal tidpunkt.

Peter Fritzén påminner om att man ska vara försiktig med att gå ut med skördeprognoser för tidigt.

- Det är ganska onödigt och gynnar inte jordbrukarna att förutspå sådden för tidigt. Det kan påverka prisutbildningen negativt. Om det finns ett stort utbud så har det en tendens att påverka priserna negativt, säger Fritzén.

Läs också