Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga hemlösa i Helsingfors

Vid socialverket i Helsingfors undrar man hur de bostadslösa ska klara vintern. Bild: Yle alkoholist

Socialarbetare Maria Dahlström vid socialverket i Helsingfors har aldrig varit med om liknande bostadsköer som de nuvarande. Hemlösa missbrukare, alkoholister eller andra som behöver sociala stödåtgärder kan få vänta i upp till två år på en bostad.

- Läget är jättesvårt och problemen ökar hela tiden. Hyrorna stiger på den fria marknaden vilket gör att många inte har råd att betala sin hyra och så måste de ge upp bostaden och blir hemlösa. Under den tid vi har funnits så har situationen aldrig varit så dålig som nu.

Sedan 1980-talet har socialverkets enhet för stöd för boendet hjälpt de svagaste grupperna att hitta tak över huvudet i Helsingfors. Men inte ens under de riktigt hårda åren på 90-talet, då tiotusentals människor miste sina jobb, har bristen på den här sortens hyresbostäder varit så enorm som nu.

Bostäderna räcker inte till

Staden har ungefär 2 300 bostäder att hyra ut via specialenheten och dessutom finns nästan tvåhundra cellbostäder, med tre eller fyra invånare i varje. Det här är långt ifrån tillräckligt, säger socialarbetare Maria Dahlström.

Dahlström säger att det finns många förklaringar till att läget är så illa nu, framför allt det att huvudstaden lockar:

- Alla vill flytta till Helsingfors och också köerna till stadens andra hyresbostäder är alldeles fruktansvärt långa. Mänskorna är ganska ensamma och problemen blir större hela tiden.

Maria Dahlström är oroad inför vintern, som väntar precis bakom hörnet:

- Det är tyvärr så att många sover ute, och vintern är på väg. Vad gör man om man inte har vänner, om man inte har bekanta, om man inte har en plats att gå till?

Läs också