Hoppa till huvudinnehåll

Tobaksindustrin slår tillbaka

Bild: Yle/ Eva Maria Koskinen mentolcigaretter

De senaste dagarna har det dykt upp lappar inuti Philip Morris Finlands cigarettpaket, som för kampanj mot EU:s planer på striktare tobaksdirektiv.

Lapparna uppmanar fullvuxna rökare att besöka en webbplats som presenterar direktivens följder för rökare och erbjuder dem en möjlighet att protestera.

De har rubriker som "Känner du dig som en andra klassens medborgare?" och "Låt inte EU förbjuda dina mentolcigaretter!". De uppmanar mottagarna att kontakta sina representanter i Europaparlamentet via en webbplats som Philip Morris öppnat för kampanjen.

Där kan rökare opponera sig mot det planerade förbudet av mentolcigaretter och andra "onödiga åtgärder" mot tobaksprodukter. Enligt lapparna kan europaparlamentarikerna stoppa tobaksdirektiven från att träda i kraft, men måste få höra från allmänheten för att göra det.

På kampanjens webbplats Ourchoice.fi kallas tobaksdirektivet radikalt. Webbplatsen hävdar att de stränga direktiven bland annat ökar den olagliga försäljningen av tobaksprodukter och ger upphov till förlorade skatteintäkter värda miljoner euro.

EU har i planerna att helt förbjuda mentolcigaretter och täcka cigarettaskarna med allt större varningstexter och -bilder. Europaparlamentet kommer att behandla direktivförslaget inom en snar framtid.

Läs också