Hoppa till huvudinnehåll

Tvåspråkig utbildning startade i god anda

Borgå campus
Borgå campus Bild: YLE/Stefan Härus laurea

Från och med i höst börjar inga fler helt svenskspråkiga utbildningsprogram på campus i Borgå, trots att de studerande som inledde sina studier ifjol ännu får gå färdigt sina kurser i skolan.

För studerande i försäljning och visuell marknadsföring är det 50% svenska och 50% finska som gäller. Av de sexton som inledde utbildningsprogrammet har sex personer svenska som modersmål, de andra tio har finska.

Utbildningen ska garanteras vara tvåspråkig genom att vissa kurser går på ett visst språk. Då ska läraren endast tala det språket och de studerande ska i princip också kommunicera på det språket. Under hösten har det med flit satts in fler kurser på svenska för att eleverna ska komma igång och inte vara rädda att använda svenskan.

Studerande Jesper Nyström säger att kursen inte hade intresserat honom om den gick helt på finska. Hans finska är bra men kan alltid förbättras enligt honom själv.

Både för Nyström och Irene Penttonen var ändå kursens innehåll det viktigste, över tvåspråkighetsaspekten. Penttonen, som har finska som modersmål, säger ändå att det är ett plus att hon nu en gång för alla ska lära sig svenska ordentligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland