Hoppa till huvudinnehåll

På nätet är man Lovisabo för evigt

Bild: Yle sociala medier

Nuvarande och före detta Lovisabor har fått en samlingsplats på nätet. Den privata facebookgruppen har samlat över 500 medlemmar, som delar med sig gamla och nya bilder, minnen och information om staden.

Det var Ritva Wiik som bor i Södertälje i Sverige som startade gruppen.
- Man kan hålla kontakt med varandra och ställa frågor till varandra. Det har kommit fram mycket historik genom den här gruppen, och medlemmarna har publicerat många fina bilder, säger Wiik.

Mycket av innehållet kretsar kring gamla bilder och minnen, och medlemmarna i gruppen får göra en och annan tidsresa i Lovisa. Stora händelser diskuteras också, och nuvarande och före detta Lovisabor tipsar varandra om aktuella händelser och saker. Dessutom hjälper man varandra med gamla bilder och gamla namn som glömts bort. Vissa diskussioner samlar hundratals kommentarer.
- Det var häftigt att läsa när Eddie Bruce ställde gruppen frågan ”minns ni gamla affärer i Lovisa”. Det blev en stor grej. Det kom så många kommentarer och svar, och människor började diskutera olika affärer och var de hade funnits, säger Wiik.

Ritva Wiik är född i Lovisa men flyttade därifrån när hon var 16 år gammal. Banden till hemstaden har alltid varit starka, och tack vare internet håller hon sig väl uppdaterad om nyheterna och händelserna i Lovisa.
- Jag tror det är väldigt viktigt att få information från sin hemstad eftersom det är där man har sina rötter, säger Wiik.

Också hennes kusin Rita-Louise Wiik Heininen lämnade Lovisa för Sverige. Hon säger att gruppen har varit till stor glädje. Hör mer om hennes och Ritva Wiiks tankar i inslaget!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland