Hoppa till huvudinnehåll

Våldsam gendel - humbug eller fakta?

Carl Gahmberg
Carl Gahmberg Bild: Yle - Johan Lindholm carl gahmberg

Finländarna har en del av en gen som gör dem benägna att gripa till impulsivt våld. Det framgår av en undersökning av 100 000 finländare.

Undersökningen har gjorts av den amerikanska professorn David Goldman vid USA:s nationella forskningsinstitut för alkoholsjukdomar. Utöver den ärftliga risken krävs det också yttre faktorer, som till exempel alkoholbruk. Enligt undersökningen kan gendelen och testosteron tillsammans leda till ett impulsivt beteende. Den här genen finns dock hos både kvinnor och män.

Eftersom vi på redaktionen inte är insatta i genforskning så bad vi Professor emeritus Carl Gahmberg, vid Helsingfors universitet, ge sin syn på forskningsresultatet. Han menar att forskningen kan tas på allvar, eftersom den publicerats i Nature.

- Man kan oftast lita på att det är bra arbeten i tidskriften. Genen det är frågan om här är samma genprodukt som stimuleras vid användning av ecstasy. I undersökningen använde gruppen sig också av en "knock-out" musstam. Det vill säga att motsvarande gen hos en mus plockades bort och mössen uppvisade också liknande beteende, alltså aggressivitet.

Hör hela intervjun här:

Läs också

Nyligen publicerat - Vega