Hoppa till huvudinnehåll

Nu kör Unga. Nu! igång

Bild: Unga Nu! unga nu!

I dag går startskottet för Yles kampanj Unga. Nu! (på finska Nuorille Nyt!).

Kampanjen har tre konkreta huvudmål:

  • att aktivera unga så att de antingen söker arbete, en studieplats eller någon form av arbetslivsträning
  • att aktivera finländska företag i kampen mot ungdomsarbetslösheten
  • att utmana finländarna att på olika sätt motverka utslagningen av unga

Ett centralt element är webbtjänsten Suunta, en riksomfattande handlednings- och rådgivningstjänst. Suunta riktar sig till ungdomar och fungerar enligt principen att det ska räcka med att ta kontakt en gång. Tjänstens syfte är att stöda det löfte samhället ger i ungdomsgarantin: ingen ung människa ska lämnas ensam. Suunta är till största delen finsk, men det går bra att ta kontakt också på svenska.

Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra är Yles samarbetspart i Suunta, och Rädda Barnen rf. är ansvarig producent. Den helt svenskspråkiga chat-funktionen Sluta Panta är också del av kampanjen.

Tio veckor lång kampanj på Yles kanaler

Mediechef Carin Göthelid är den som hållit i trådarna för kampanjen på Svenska Yle.

- Unga. Nu! syns på svenska på adressen svenska.yle.fi/unganu, där all information om kampanjen finns samlad. Radio X3M:s program Jouren är med i kampanjen och lyfter frågor bland annat kring arbetslöshet och vilka möjligheterna är att få jobb, berättar Göthelid.

- Vår chat-funktion Sluta Panta är också med, och där svarar representanter för olika ungdomsorganisationer på ungas frågor. Dessutom kommer några unga själva att filma sin vardag och visa den i en videodagbok på Svenska.yle.fi, säger Göthelid.

På svenska inleds kampanjen i dag i Radiohuset i Radio Vega, där Göthelid berättar mera om vad det hela går ut på. På måndag, 2.9 fortsätter temat i Jouren på Yle X3M och Min Morgon på Yle Fem. Dessutom sänder Yle Fem serien Hotellpraktikanterna med start torsdag 4.9 och dokumentären Kasta loss onsdag 9.10

En stor del av kampanjens program på Yles finskspråkiga tv-kanaler kommer att textas till svenska. Först ut är serien Arbete åt de unga. Nu!, med start 1.9 där Marika Makaroff uppmanar företagsledare att satsa sina pengar där de allra mest behövs.

- Det har redan under en längre tid ojats och vojats om de unga och det faktum att tiotusentals unga så att säga hamnat utanför i det finländska samhället. Därför känns det bra att Yle kan vara med om att gå från ord till handling och starta det här projektet. Jag hoppas att vi kan ge de unga som är i behov av hjälp ett sätt att få den, och ett forum där de själva kan mötas, säger Carin Göthelid.

Besök:
Unga. Nu!
Nuorille nyt!

virtuell verklighet + datorer + bredbandsnät + mobiltelefoner + internet + sociala nätverk + lösenord + databrott + teknik (apparater) + kommunikationsteknik + databaser + datakommunikation + pekskärm + telefoner + sökmotorer + dataskydd + e-postadresser