Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta chatten håller öppet varje må, ti & fre kl. 19-22! Välkommen!

Närbild på dator och smarttelefon.
Närbild på dator och smarttelefon. Bild: Yle / Laura Mainiemi smart phone

Chatten finns till för dig som är ung och behöver stöd. Här kan du vara helt anonym om du vill och vi berättar inte vidare informationen du berättar till oss om du själv inte vill det!

Vi är ett team med både professionella inom ungdomssektorn och “vanliga” vuxna som lyssnar på dig.

I juli månad gästas även Sluta panta av en psykolog.

Psykolog Helena är på plats måndagar och tisdagar i juli:
9.7, 10.7, 16.7, 17.7, 23.7, 24.7, 30.7, 31.7.

Varannan vecka har vi experter inom ett visst tema med oss oftast på måndagar och tisdagar. Det kan då vara allt från studiestress, ekonomi, psykisk ohälsa till kärleksbekymmer som vi diskuterar. I juli månad kommer vi inte ha några speciella teman eller gäster förutom psykologen, men från och med augusti rullar chatten på som vanligt igen.

Om du har något speciellt du vill diskutera är det ingen skillnad om det är temadag eller inte! Du är alltid välkommen att diskutera det som känns viktigt för dig just idag!

Vi tar gärna emot tips från dig om vilka temadagar och experter ni tycker vi ska ha på chatten.

Hur går det till i chatten?

För att chatta går du in på www.slutapanta.fi under den tiden chatten är öppen.

Då kommer du att se en ruta där den allmänna chatten pågår. Där kan alla besökare och handledare chatta tillsammans.

Om du vill chatta ensam med en handledare ska du klicka på fliken längst ner i högra hörnet som heter “privat chatt”.

Där kan du välja att ställa dig i kö till alla handledare på chatten “Alla i Luckan” om du inte har någon skillnad på vem av oss du vill prata med. Du kan också välja att ställa dig i kö till en specifik person och då klickar du på deras namn.

Gästexperten når du alltid via fliken “gäst”. Innan du skriver måste du alltid välja ett användarnamn, men det kan till exempel vara “anonym” om du inte vill ge ut ditt riktiga namn.

Vi vill att du ska känna dig trygg hos oss och vi har därför några regler som vi alltid följer. Du kan läsa mera om våra regler på chatten och handledarnas tystnadsplikt på denna sida: Regler på Sluta panta

Chatten är öppen:

Måndag, tisdag och fredag kl. 19-22, under juli månad måndagar och tisdagar kl. 19-22

Du hittar chatten här: slutapanta.fi

Ta kontakt:

Sluta Panta administreras av Ungdomsakademin i samarbete med Svenska Yle. Andra samarbetspartners på chatten är Folkhälsan, Krisjouren för unga, Barnavårdsföreningen, Helsingfors svenska ungdomsarbetsenhet och Ätstörningscentrum.

Instagram: @slutapanta
Facebook: Sluta Panta

Du kan alltid ta kontakt med oss via mejl under tiderna när chatten inte är öppen eller om du vill ge förslag/feedback!
Kontakt: helsingfors@ungdomsakademin.fi

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.