Hoppa till huvudinnehåll

Universums innehållsförteckning, del 12: Magnesium

Tyngdlyftare
Tyngdlyftare pudrar händerna med magnesiumkarbonat för bättre grepp. Tyngdlyftare Bild: Yle tyngdlyftning

Pulvret som fick fotografens blixt att lysa på farfars tid. Ger starka och lätta sportbilsfälgar och gör så att tyngdlyftaren får ett stadigt grepp om stången.

Magnesium har atomnummer elva. Förkortas Mg. Räknas till de alkaliska jordartsmetallerna och är mycket vanligt i jordskorpan. Uppskattningsvis 13 procent av jordens massa består av magnesium. Fast huvudsakligen utvinns magnesium ur havsvatten.

Rent magnesium är en relativt mjuk metall, väldigt lätt, den väger 30 procent mindre än aluminium och bara en fjärdedel av stålets vikt.

Fast magnesium trivs inte ensamt: faktum är att det bara förekommer i förening med andra ämnen här på jorden. Som till exempel magnesiumsulfat, vilket återfinns i mineralsalt.

Magnesiumkarbonat används av idrottare, till exempel tyngdlyftare sätter det på stången för att få ett bättre grepp när händerna är fuktiga.

Viktigt för liv och hälsa

Magnesium är en viktig komponent för allt levande här på jorden. Det spelar bland annat en nyckelroll i växternas fotosyntes. Vi människor behöver magnesium för hjärtat och blodcirkulationen, med mera. Det underlättar också kroppens upptagning av A- och E-vitaminer. Brist på magnesium kan orsaka spasmer och högt blodtryck. Bra källor till magnesium är bland annat nötter, fullkornsprodukter, grönsaker och spenat.

Stora doser av magnesium orsakar diarré och magnesium används följaktligen också som laxermedel.

Men magnesium är förstå också nyttigt i många industriella sammanhang. Det är ett mycket vanligt konstruktionsmaterial och förekommer ofta i legeringar med andra metaller, som aluminium; ensamt är det inte tillräckligt hållbart. Men man lägger ofta till magnesium då man vill spara vikt. Sportbilar, fälgar, mobiltelefoner etc.

Magnesiumpulver brinner mycket bra, och fotografer använde det förr i tiden i sina blixtar. Det brinner med ett vitt, kraftfullt sken. Därför används det numera till exempel i nödraketer.

Du har hört del 12 i Kvanthopps serie om våra grundämnen. Nästa vecka: aluminium.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap