Hoppa till huvudinnehåll

Rehn: Omvärlden har misslyckats gällande Syrien

Elisabeth Rehn fn-sändebud

Ministern, tidigare FN-sändebudet Elisabeth Rehn säger till Yle nyheter att gasattacken i Syrien måste utredas som en helhet, innan man tar till en militär intervention.

- I det här fallet är det väldigt viktigt, och det har ju utrikesminister Erkki Tuomioja betonat flera gånger, att man faktiskt först och främst vet vilken typ av gift som använts och vem som har använt det. Han betonade ju också att det skett tidigare giftincidenter i Syrien under tiden som kriget pågått, säger Rehn.

Hundratals syriska barn tros ha dött i den misstänkta gasattacken. Bild: AFP / Lehtikuva giftgasattack

"FN är i ett låst läge"

Elisabeth Rehn anser att omvärlden varit så gott som handlingsförlamad när det gäller Syrienkonflikten.

- Jag talade med Kofi Annan en vecka innan han lämnade sitt uppdrag som Syrienmedlare. Han visste att det blev en omöjlig uppgift. Lakhdar Brahimi som nu är medlare i Syrien har det säkert lättare då han själv är från ett arabiskt land, men det har ju varit oerhört svårt för honom också. Det har inte funnits tillräckligt mycket vilja i omvärlden att förstå att ett inbördeskrig är något så fruktansvärt, ett rått dödande av människor som förut varit ens grannar.

Enligt Rehn har FN gjort det man kunnat, men är nu i ett låst läge.

Algeriska Lakhdar Brahimi har en svår uppgift som Syrienmedlare. Bild: Martial Trezzini / EPA lakhdar brahimi

- Den som vill torpedera kan lägga in sitt veto, vilket tyvärr nu sker med Ryssland, och då går saken inte vidare. Redan Kofi Annan försökte få en ändring på det här systemet på sin tid som generalsekreterare, men än så länge har ingenting hänt.

För de nordiska ländernas del hoppas Elisabeth Rehn på handlingskraft.

- När de nordiska statsministrarna och president Sauli Niinistö träffar Rysslands president Vladimir Putin, hoppas jag att Syrien inte utesluts från diskussionen och att nordborna kunde komma med några verkligt kloka, sakliga argument till president Putin. Jag tror att alla försök nu måste göras för att nå enighet. Vi kan ju inte komma ifrån att det är Ryssland som är proppen för att få till stånd en vettig Syrienresolution i FN:s säkerhetsråd.

Oro för grannländerna

Det enda som FN kan göra i Syrien i det här läget gäller den humanitära sidan, att hjälpa offrena. Hungersnöden blir den nästa krisen i området, tror Rehn.

I centrum av Damaskus pågår livet nästan som vanligt, trots oroligheterna. Bild: STR / EPA damaskus

Samtidigt lär kärnan av huvudstaden Damaskus fungera så gott som normalt, trots förödelsen runtomkring.

- Innerstaden av Damaskus är som något slags artificiell helhet som är åtskiljt från de omkringliggande områdena.

Rehn oroar sig för vad som händer i Syriens grannländer om en militär intervention i Syrien blir verklighet.

- Regionen Israel-Palestina-Libanon-Jordanien Syrien, för att inte tala om Iran och så vidare, är så bundna till varandra, så det är nog väldigt svårt att förutspå vad som kommer att hända. Där finns sedan tidigare problemen med Israel och Palestina och situationen i Syrien gör det på inget sätt lättare.

Memoarer på finska

Rehn kommer inom kort att ge ut sina memoarer. Många ögonbryn har höjts för att memoarerna ges ut på finska och inte på svenska.

- Johanna Vesikallio som skriver boken tillsammans med mig pratar finska, så känns det naturligt att skriva memoarerna på finska. Jag är född i Mäntsälä och har gått i skola där och talade nästan enbart finska under mina barndomsår.

Enligt Rehn är det från finskpråkigt håll som det kommit mest förfrågningar om när memoarerna kommer att ges ut.

- Men för mig är det fullkomligt självklart att det också kommer en svensk upplaga av boken, säger Rehn.

Läs också:
Vad säger folkrätten om en Syrienattack?
Vacklande koalition förbereder Syrien-angrepp
Fler ryska fartyg till Medelhavet

Läs också