Hoppa till huvudinnehåll

Stig upp i sadeln på söndag!

Golden Boy och Niina Hurme ser fram emot att träffa många ryttare på söndag. På bilden också Ida Nordberg som trivs på stallet. Bild: Yle/Monica Forssell pegasus


På söndag den 1 september firas den nationella Stig upp i sadeln dagen. Det betyder att många ridstall har öppet och den som vill kan för en billig peng prova på att rida.

I Kimito håller Axxell Brusabys ridstalll Pegasus öppet från klockan 12 och förutom ridning bjuds det också på något smått att äta och dricka.

Ridning hör till de snabbast växande idrottsgrenarna i dag och enligt Finlands ryttarförbund har ungefär 160 000 finländare ridning som hobby.

Också på Kimitoön är ridning en populär hobby. Sedan drygt ett år tillbaka finns det två av ryttarförbundet godkända ridstall på ön. Vid Pegasus har konkurrensen lett till att stallet i dag har färre ryttare än tidigare.

Enligt Niina Hurme som sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar som ridlärare vid Pegasus behöver stallet mellan tjugo och trettio ryttare till, per vecka, för att kunna hålla sig med alla hästarna. Utan ridlektionerna får hästarna inte tillräckligt med motion.

Nina Hurme välkomnar också barn och unga som inte kanske riktigt ännu vill eller vågar börja rida.

- Hästarna tycker om när man pysslar med dem och jag tycker det skulle vara roligt om fler barn och unga hittade hit!

En hästklubb för dem som vill lära sig sköta hästar startar på stallet inom kort och bland kursutbudet finns kurser som passar både nybörjare och lite längre hunna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland