Hoppa till huvudinnehåll

Syrieninsats fördröjs

President Barack Obama håller presskonferens i Vita huset.
President Barack Obama håller presskonferens i Vita huset. Bild: EPA / Shawn Thew obama

Den militära insatsen mot Syrien håller på att fördröjas, bland annat på grund av Storbritannien. President Barack Obama säger att han ännu inte har fattat något beslut, men USA har dragit slutsatsen att det är den syriska regeringen som är ansvarig för gasattackerna utanför Damaskus förra veckan.

- Vi har studerat alla bevis och vi tror inte att oppositionen hade kemiska vapen av det slag som användes, sa president Obama i en intervju för TV-bolaget PBS.

På frågan vad USA egentligen skulle uppnå med en begränsad attack mot Syrien svarade Obama att ifall USA väljer att agera så är det för att ge en stark signal till Assadregimen att man inte bara har brutit mot internationella normer, man har också påverkat amerikanska intressen.

Men de amerikanska förhoppningarna om att kunna bygga en robust allians stöter på motgångar. Den främsta bundsförvanten Storbritannien säger nu att landet vill vänta på FN-inspektörernas rapport innan man besluter om åtgärder.

Britternas försök att få till stånd en resolution vid FN:s säkerhetsråd stötte som väntat på Rysslands motstånd, vilket fördömdes av USA.

- Den syriska regimen borde inte kunna gömma sig bakom det faktum att Ryssland fortsätter att vid FN stoppa aktioner mot Syrien, konstaterade utrikesministeriets taleskvinna Marie Harf.

Också syrierna försöker vinna tid och deras FN-ambassadör hävdar nu att Assad-regimen har bevis på tre tidigare attacker med kemiska vapen som man säger att rebellerna utförde.

- Den syriska regeringen ber FN:s generalsekreterare att omedelbart ge det inspektionsteam som finns i Damaskus i uppdrag att undersöka dessa tre avskyvärda brott, sa ambassadören Bashar al-Jaafari.

Utspelet tolkas allmänt som ett försök att förlänga FN-inspektörernas vistelse i Syrien.

Läs också