Hoppa till huvudinnehåll

Åbo unga teater spelar på svenska i höst igen

I höst startar en ny svenskspråkig teaterskola för barn och unga i Åbo. Det är fråga om en flerårig utbildning som sker efter skoltid. Totalt omfattar teaterskolan 500 timmar och utbildningen följer den allmänna läroplanen för grundläggande konstundervisning i teaterkonst.

- Teater är lite som idrott. Det är bra att träna lite hela tiden. I teaterskolan lär man sig rollarbete, att tolka texter, att uttrycka sig med kroppen, scenografi, kostymering och mycket annat, säger dramainstruktör Jani Lastuniemi.

Lastuniemi kommer att fungera som asvarig ledare för teatergrupperna tillsammans med dramainstruktör Linda Abrahamsson. Båda arbetar just nu i Åbolands Teaterskola som erbjuder grundläggande konstundervisning i teaterkonst på svenska i Pargas.

Arrangörer är Åbo Unga Teater i samarbete med Åbolands Teaterskola.

Målsättningen är att starta upp en teatergrupp för elever i årskurs 4-6 samt en teatergrupp för elever i årskurs 7 och äldre. Teatergrupperna kommer att har övningar på torsdagar kl. 15-16.30 (årskurs 4-6) och kl. 17-18.30 (årskurs 7och äldre). Platsen är Gillesgården på Auragatan 1 G. Verksamheten inleds den 19 september.

Måndagen den 2 och onsdagen den 4 september informerar Lastuniemi och Abrahamsson elever i de svenska skolorna i Åbo.

Anmälningar till de svenskspråkiga teatergrupperna tas emot av Jani Lastuniemi under tiden 3.9-13.9.2013.

Robin Hood på svenska i vår

Förutom att arrangera utbildning inom teaterkonst kommer Åbo unga teater att sätta upp pjäsen om Robin Hood på svenska under våren 2014.

Svenspråkig regissör är Jussi Järvinen.

- Vissa frågor är fortfarande öppna och det är inte klart vilken version vi kommer att spela. Men intresserade ungdomar kan anmäla sig under september månad, säger med teatersekreterare Suvi Virtanen vid Åbo unga teater.

Målgruppen för Robin Hood är ungdomar från årskurs 7 och uppåt. Övningarna inleds i oktober.